Select Page

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије посетио је данас 25. септембра протојереја-ставрофора Миладина Тешановића. Отац Миладин упознао је Епископа са парохијом хадровачком и храмовима које опслужује. У своме обиласку Епископ је затекао неколико храмова који су у току обнове и изградње, а кoјима руководи отац Миладин са својим парохијанима уз велики труд и залагање .
Посебну тешкоћу у обнови доприносе неприступачност терена, неизграђени путеви, непостојање електичне енергије као и недостатак воде. Појединим храмовима немогуће је приступити путничким аутомобилом. Уз помоћ Стеве  Репајића из Будимлић Јапре Епископ Атанасије са оцем Миладином успео је обићи храмове у Лукавицама, Липнику, Будимлић Јапри, Ћелама, Маринима и Малој Новској Рујишци.
Епископ Атанасије након своје посете овим местима захвалио се г. Стеви Репајићу на уложеном труду и издвојеном времену. Такође, Епископ је веома похвалио пожртвовање и труд проте Миладина који се пуних тридесет година на парохији хадровачкој стара за опстанак српског народа и српских храмова.

Црква светог апостола Петра и Павла у Лукавицама.

Подигнута је послије 1. свјетског рата, а дјелимично је девастирана у Другом свјетском рату. Обновљена је дјелимично 1988. године. Запаљена од локалног муслиманског становништва 11.јула 1996.године. Од 2007.године започета је поновна генерална обнова храма, завршни радови су у току.

Доњи Липник

Мјесто гдје су 1835. год. убијени надалеко чувени липнички кумови (Петар Гаврил, Тривун Вукић, Тривун Микић и Никола Зец). Остали само темељи капеле посвећене Светом кнезу Лазару уништене од стране комунистичке власти Санског Моста шездесетих година прошлог вијека.

Храм Светог пророка Илије у Липнику

Првобитни храм саграђен је 1881. год. на мјесту порушеног манастира Липника. од 1990. године вршена је генерална реконструкција храма. Раскривен је и похаран од локалног муслиманског становништва 1996. године. Прва света Литургија после ратних сукоба одржана је на храмовну славу 02. августа  2011. и тим чином је започета обнова храма.

Храм Свете великомученице Недеље у Ћелама

У селу Ћеле, Општина Нови Град започета је изградња завјетног/подручног храма Свете великомученице Недеље, а у спомен на све пострадале војводе и војнике од Косова до дана данашњег. Темељи освећени 12. јула 2009. године.

Храм Рођења Пресвете Богородице у Маринима

Првобитни храм подигнут 1888. године у Овањској. Храм је због дотрајалости пао. Градња новог храма у Маринима започета је 1990. године. Услед ратних збивања завршена је тек 2005. године. Храм је освећен 15. октобра 2005-године.

Храм Светог цара Константина и царице Јелене у Малој Новској Рујишкој

Саграђен је између два свјетска рата. У јесен 1995. године муслимански припадници тзв армије БиХ подметнули су пожар у олтарски дио храма, али чудом Божијим пожар није захватио цијели храм, већ се сам угасио. Године 2009. отпочела је доградња, санација и реконструкција постојећег храма. У току су завршни радови.

Храм Вазнесења Господњег у Будимлић Јапри

Стари храм је запаљен 20. септембра 1995. год. од Армије БиХ. Градња новог храма започета 1998. године. Темељи храма освећени су 21. јула 1998.године. Градња храма је завршена 2005. године. Храм је освећен 21.јула 2005.године. Нови Звоник подигнут је 2006/2007 године, а освећен 21.јула 2007.године.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Pin It on Pinterest

Share This