Select Page

Дана 18. септембра 2014. године у просторијама ЦО Чачак одржан је први братски састанак Епископа жичког г. Јустина са свештенством трнавског, љубићког и драгачевског намесништва.
Епископ је у уводној речи подсетио све присутне на висину свештеничког чина, какве ни Анђели Небески нису удостојени: -Због тога имамо велику одговорност према Светој Цркви, коју чини народ Божји са својим пастирима, истакао је Владики и очински посаветовао све присутне свештенике и ђаконе да у народу морају чувати то достојанство које им је вером, речју и делом предато, благодаћу Духа Светога. Епископ је сведочио да нема ничега значајнијег у животу једног свештеника од лепоте служења свете Литургије, јер је то једини извор истинске радости и смисла самога постојања.
Архијерејски намесници Епископу су појединачно представили све свештенике и ђаконе, упознавајући га са парохијским стањем поверених им намесништава.
На самом крају уследила су питања свештеника Епископу на недоумице које су имали. Епископ је стрпљиво одговарао поучавајући их како да на јеванђелски начин приступе искушењима која су их снашла.
У циљу личног представљања и упознавања са клирицима Жичке епархије, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин боравио је под сводовима цркве Светог Ахилија у Ариљу, где се окупило свештенство из три намесништва: пожешко-ариљског, моравичког и црногорског.
Након уводне речи Његовог Преосвештенства ахијерејски намесници су прозивали свештенике и ђаконе који су се у најкраћим цртама представљали.
Подсетивши свештенике на узвишеност и одговорност свештеничког служења, владика је сабранима указао на потребу неговања заједнице и заједничарског односа према дарованом нам животу. Очинском љубављу поручио је да у свему треба да се усавршавамо и да напредујемо, а нарочито у духовним и моралним категоријама. Пример породичне молитвене хармоније у свештеничким браковима треба да буде нарочито присутан, јер се он преноси и на поверени народ. Владика је дао до знања и да је црквени начин живота једна озбиљна ствар, али да он не искључује ведрину и радост којом треба да зрачи сваки хришћанин, а посебно свештенослужитељ Бога Вишњега.
Отворену могућност за постављање питања искористило је неколико свештеника, а владика је пријатно и широкосрдачно на њих одговорио. После трпезе љубави епископ Јустин је задовољном свештенству подарио свој архијерејски благослов.

Извор: СПЦ/Епархија жичка

Pin It on Pinterest

Share This