Izaberite stranicu

Дана 23.09.2014. године група ходочасника из Русије посјетила је Цркву Св. Петке у насељу Грчица у Брчком.
Том приликом су присуствовали вечерњем богослужењу и сви присутни су могли да виде вриједне светиње које они са собом носе, а то су Пешчарска икона Мајке Божије, честице моштију Светог великомученика Пантелејмона и Светог Јосифа Волоцког. Иконе су биле изложене у храму Св. Петке и на јутрењу наредног дана , а вјерници ове парохије су нарочито могли да се поклоне и чудотворној, мироточивој Надимској икони Св. Цара-мученика Николаја величине 2,5м x 1,75м.
Разлог њиховог путовања је обиљежавање 100-годишњице од почетка 1. Свјетског рата, као и њихова жеља да обиђу мјеста на којима су страдали њихови сународници у претходном одбрамбено-отаџбинском рату . Они свој пут називају Крстни ход и планирају да га кроз Републику Српску заврше 14.10.2014. године на празник Покрова Пресвете Богородице у манастиру Карно код Сребренице. Иначе, практикују да већи дио пута препјешаче, обилазећи светиње, а у Републику Српску су дошли из Србије. Надају се да ће уз Божију помоћ свој пут завршити на Светој Гори у манастиру Хиландар.
Протојереј-ставрофор Драган Ћирковић се захвалио ходочасницима на указаној части да посјете храм Свете Петке и град Брчко, и пожелио им срећан и благословен наставак крсног хода.

Ђакон Кристијан Ђокић

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This