Select Page

Предсједник Синодалног информативног одсјека Московске патријаршије Владимир Р. Легојда, на званичном отварању Шестог међународног фестивала православних медија „Вјера и ријеч“, казао је да се тренутно урушавају уобичајена правила новинарства, али смисао професије православног новинара остаје исти, саопштава Патриархия.ру.
«Ми живимо у времену када еродирају основе професије и проблеми професионализма у медијима врло су озбиљни. Конкретно, извјештавање о украјинским догађајима у неким средствима масовног информисања доводи у сумњу шта сада може да се назове новинарством», изјавио је предсједник СИНФО.
«Сада медији креирају нову реалност. У суштини, ми гледамо на свијет очима уредника новости. Каква је ту објективност?», питао је Легојда.
Предсједник Синодалног информативног одсјека такође је истакао да је христоцентричност православних медија није количина помињања Христовог имена у тексту, него разговор о томе шта доводи к Њему и крајње је важно не оскрнавити тај концепт.
Према мишљењу предсједника СИНФО живо свједочанство о Христу увијек ће наилазити на отпор свијета, и то не може бити оправдање за непрофесионализам православних медија.
«При томе не треба писати о било чему да би се остало у тренду. Наше теме нијесу актуелне, него вјечне», казао је Легојда.
«Живјети у Христу – смисао је живота сваког хришћанина, а свједочанство о Њему – смисао професије православног новинара», закључио је В. Р. Легојда.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This