Select Page

У пригодној бесједи на празник Рођења Пресвете Богородице, у цркви Светих Апостола Петра и Павла, јереј Никола Скопљак је подсјетио да је кроз Њу дошло спасење роду људском – а то је сам Господ наш Исус Христос, који је дошао у ову земљу да избави човојека од смрти, трулежи и пропадљивости.
„Јер знамо сви добро да човјек који је створен у овој земљи, створен је за добро и савршено, а не за пропаст. И управо данашњим празником, празником Рођења Пресвете Богородице сви православни Хришћани се чврсто радују тој побједи, побједи над смрћу, највећим непријатељем човјековим. И као што знате, Богородица је била од Богоданих родитеља Јоакима и Ане, који нису имали дјеце у вријеме своје младости. Народ као народ их је прекоријевао мислећи да ради неког гријеха не могу имати дјеце. Међутим, њихове молитве су биле толико јаке да су они добили дијете у старости, јер су се завјетовали да ће дијете, када га добију посветити Богу. И заиста тако би, Господ им подари дијете, оно из којег ће послије изићи Христос Спас наш, јер када погледамо кроз историју, када погледамо кроз Стари завјет, Јоаким бјеше човјек из царске породице, из Давидове лозе, а Ана би из свештеничке лозе и самим тим нам је све речено, да ће она која изиђе из њих а то је Пресвета Богородица, родити цара и свештеника, свевишњег Бога, живога Бога, који се родио у тијелу и кроз њу изишао и подарио човјеку опроштај гријехова и побједу над смрћу. Када погледамо кроз све те храмове како је дивно осликана заједно са Светим Јованом Претечом, који је такође имао улогу у овоме свијету, да објави месију, да припреми његов долазак… Кад погледамо кроз пјесме, кроз акатисте, видимо како је дивно опјевана Пресветa Богородицa.“
„Сваки дан, и ујутру и увече узносе се молитве Пресветој Богородици. Али опет, ни сви ти умјетници који сликају Пресвету Богородицу не могу је насликати нити описати њено дјело нити њен живот, а такође ни богослужбене пјесме не могу описати њен живот. И људски ум не може да достигне ту величину и размјеру да види и сагледа какав је живот имала Пресвета Богородица. Сваком од нас, православних Хришћана треба да буде част што имамо такву заштитницу пред Господом која моли Бога за све нас. И гдје год су посвећени храмови Пресветој Богородици, ту се истински спушта и Благослов Божији и љубав Божија, и ту се излива благодат Пресвете Богородице, која је и током свога живота самога пратила Господа Христа на Његовом путу. Била је са њим на Маслинској гори када се вазнио на Небо, била је са Њим и са ученицима Апостолима на Сионској гори гдје су примили дар Духа Светога, била је са Њим и проповиједала ријеч Божију а самим тим била присутна и када је страдао Син Њен, и послије тога се и сама вазнијела на Небо“, бесједио је о. Никола.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This