Izaberite stranicu

Лопови су из магацинског простора однијели дио грађевинског материјала, а нестале су и мање количине бакараних табли које се користе за постављање кровног покривача на храму, саопштено је из Црквене општине
Да у Црној Гори има крадљиваца, који не бирају средстава да се домогну различитих материјала – гвожђа, бакра, бронзе или алуминијума, свједоче најновија дешавања у Беранама гдје су лопови обили храм Светог Симеона Мироточивог у центру града. Провалници из магацинског простора однијели дио грађевинског материјала, а из Црквене општине су саопштили да су нестале мање количине бакараних табли које се користе за постављање кровног покривача на храму.
– Лопови су провалили заштитну ограду, а потом и импровизовани магацински простор из којег су однијели материјал који се користи за покривање храма. Није у питању велика материјална штета, али боли сазнање да се неко дрзнуо да скрнави светињу и да у Беранама постоје људи којима ништа није свето. Но, ипак се надамо да ће се и они уразумити и да се слично више неће дешавати – нагласили су из Црквене општине Беране.
На мети крадљиваца у Беранама последњих година нашла су се поједина гробља са којих су односили бронзане бисте. Вандали су 2012. године на Српском православном гробљу, недалеко од манастира Ђурђеви ступови, оскрнавили гробове: Радмиле Недић, Милосава Грубовића, Влада Вучељића, Милете и Радомира Митровића, као и Слободана Котлице са чијих су споменика скинули бронзане ликове. На истом гробљу оскрнављен је и споменик Љуба Ђекића са којег су однесена два бронзана голуба. Сличан вандалски чин забиљежен је и на гробљу у селу Будимља, гдје су скинуте бронзане бисте са породичних гробница фамилија Поповић, Чантрић, Бојичић и Малевић.
Лопови су покушали и да оскрнаве један од споменика на гробљу у приградском насељу Буче, али су одустали од свог наума након што су их мјештани примијетили. Вандали су су прије неколико година на Ромском гробљу Градинско поље оскрнавили гробницу Шерба Селимовића односећи бакарне олуке и уништавајући неколико квадрата скупоцјених мермерних плоча.
Слично се десило и на планини Турјак када је са споменика партизана бораца нестала бакарна плоча. На мети крадљиваца нашле су се и четири ламеле беранског дома здравља са којих је досад однесено преко хиљаду квадрата бакарног крова. У „опрерацијама бакарне мафије“ нестајали су и телефонски и електро-каблови. Ноћни чувари дома здравља успијевали су да, уз асистенцију полиције, похватају неке од починилаца ових кривичних дјела, који су касније прослеђивани надлежним судовима. Против њих је досад покренуто преко 20 судских процеса, а углавном су осуђивани новчаним казнама. Појединцима је одређиван надзор старатеља пошто се у бројним случајева радило о малољетним лицима.
Забиљежене су и учестале крађе подземног електро-кабла у дијелу планина Цмиљевица, Џаковица и Криво до помоћу којег је требало да се изврши електрификација више катуна. Сточари са овог подручја подсјећају да је досад нестало преко 2.000 метара кабла и да причињена штета износи око 100.000 еура. Евидентирано је и да су неовлашћена лица у више наврата улазила у круг појединих фабрика на Рудешу, гдје су уз помоћ специјалниог алата скидали бакарне каблове са бивших постројења. Велике штете последњих година трпјели су и мјештани насеља Буче, Виницка и Пешца, гдје су крадљивци односили на стотине метара самоносивог телефонског кабла. Тако је великом броју корисника са овог подручја мјесецима било онемогућено да користе фиксне телефоне. На мети лопова нашао се и предајник на брду Јејевица са кога су кидали бакарне проводнике, онемогућавајући емитерима да дистрибуирају програме. На удару крадљиваца био је и велики број приватних кућа, тако да је 2011. године само у току једне ноћи у више беранских села нестало десетак казана за ракију. Такве провалне крађе нарочито су биле изражене на подручју Лубница, гдје је евидентирано преко 50 обијених кућа. На том простору дешавале су се и учестале крађе металних елемената са далеководних стубова.
Полиција проналазила лопове
Из беранске полиције саопштавају да су њихови припадници предано радили на расвјетљавању крађа бакра и да је та појава у доброј мјери сузбијена. Они наглашавају да су, уз подношење кривичних пријва, успијевали да открију више лица која су учествовала у овим недозвољеним радњама и да су ефикасном акцијом расвијетлили случај нестанка бронзаних бисти са Српског православног гробља. Из полиције је истакнуто да је досад више лица било на издржавању затворских казни због крађе бакра и алуминијума.

Дарко Јововић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This