Select Page

Храм Рођења Пресвете Богородице у селу Новаци крај Уба подигнут је далеке 1857. године. Како предање казује, на месту некадашњег манастира Рожанац, локалитету који народ вековима зове Црквенац, што такође упућује на дугу традицију хришћанског живота у овом делу Ваљевске епархије. За потребе Карађорђевих устаника, овде се налазила барутана. Новачка парохија покрива Новаке, Трлић, Калиновац и Зукве. Народ скроман и благочестив, који настоји да чува своје богомоље и духовно се уздиже. Подигнут је заветни литијски крст у Трлићу, реновиран торањ и парохијски дом Госпојинског храма у Новацима, а организују се и прославе Бадње вечери, молебани за ученике и друга духовна сабрања. Нарочиту радост вернима ове парохије чини да добродошлицу пожеле свом архијереју Владики Милутину, који је Лета Господњег 2014. началствовао литургијским сабрањем на храмовну славу цркве у Новацима. Како увек бива, посебну лепоту празничном дану дали су најмлађи Хришћани – овдашњи основци, песмом о вери православној у Госпојинском храму. Благослов Божји је на њима јер деца су узданица наша, беседио је Владика Милутин.

– Благословена је земља у којој деца Цркве Божје овако лепо певају о вери православној. У овом узаврелом свету та вера је непобедива, док јој народ поје. Данас славимо рођендан Мајке Божје. Обичај је да се за рођендан неки дар донесе. Донели смо јој себе, молећи се да нас молитвама заступа код Сина Божјег. Данас је свет другачији, немамо више ни сунца, ни кише као некада. Природа је збуњена. Господ Христос нас у Светом писму упозорава на недаће које ће доћи пре Страшнога суда у чијем часу ће се све преобразити, нестаће смрти и вечни живот ће наступити. Мати Божјој наша молитва је дар јер њој од нас људи ништа не треба. Она је узвишена као мајка Сина Божјег и седи са десне стране престола Му. Њу треба да молимо да сачува децу, највећи дар наш, од искушења и пошасти овог света. Да нам деца буду добра, кротка и да се Господу моле како је она то чинила- поручио је Владика Милутин.

Подсетивши на јеванђељску причу о Спаситељевом боравку у дому Лазара из Витаније, односно држање Лазаревих сестара Марије и Марте (Марија је слушала Христове проповеди, а Марта припремала трпезу да Га дочека), Владика Милутин упутио је верне да су чињења Марије и Марте метафорички приказ какво би ваљало да буде наше чињење ради спасења. Наиме, морамо слушати Реч Божју, учествовати на богослужењима по узору на Марију, али и радити и стварати као Марта. Ходати земљом са љубављу за све људе…

На предлог архијерејског намесника тамнавског протојереја-ставрофора Митра Миловановића, Епископ ваљевски Г. Милутин одликовао је звањем протонамесника пароха новачког Срђана Филиповића. За труд, несебичну помоћ и на делу исказану љубав према Епархији ваљевској и Српској Православној Цркви, Архипастирске грамате додељене су браћи Животи и Живојину Јовановићу, браћи Милану и Милојици Близањац, Николи Тодоровићу, Живојину Костићу, Зорану Костићу и Николи Петровићу из Трлића.

Празничну свечаност у Новацима улепшали су ученици Основне школе „Милан Муњас“ и Музичке школе „Петар Стојановић“ из Уба, извевши сплет народних игара и композиција.

Данашњи празник представља крај лета и почетак јесени. Малу Госпојину Ава Јустин звао је „малим Божићем“ јер се управо тог дана родила Света Дјева. Била је пореклом царског и свештеничког рода, чиме је наговештена мисија њеног и Божјег сина, беседио је за трпезом љубави прота-ставрофор Митар Миловановић. Он је упутио речи благодарја Владики Милутину и срдачне честитке протонамеснику Срђану Филиповићу, младом свештенику чије трудољубље унапређује црквени живот у овом делу тамнавског намесништва. Пензионисани свештеник протојереј-ставрофор Срећко Радосављевић присетио се некадашњих госпојинских сабрања у Новацима, у временима нимало лаким за живот Цркве. Али, молитве двају новопросијавших светитеља Владике Николаја и Аве Јустина сада су ту да чувају нашег Владику Милутина и све нас у Епархији ваљевској, закључио је прота Срећко Радосављевић.

Овогодишњи домаћини славе били су сви парохијани. За наредну годину, та част припала је овогодишњим добитницима Архипастирских грамата браћи Јовановић и Близањац из Трлића.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This