Select Page

У петак 19. септембра 2014. године, у манастиру Светог великомученика Георгија на Липару, Његово Преосвештество Епископ шумадијски Господин Јован, после вечерње службе коју су служили јеромонах Онуфрије и протођакон Небојша Јаковљевић, замонашио је у чин мале схиме, искушеницу Јелену, сестру Светогеоргијевске обитељи, давши јој ново монашко име Исидора.

У својој духовној поуци Преосвећени Владика је новозамонашеној сестри Липарске обитељи говорио о узвишености монашког чина и о томе како треба живети монашки живот.

Лепоти самог чина монашења допринели су својим појањем богослови Крагујевачке богословије на челу са својим професором Немањом Старовлахом.

Сестра Исидора добила је име по Преподобној Исидори, Христа ради јуродивој, чији се спомен слави 10. маја по старом, а 23. маја по новом календару.

Преподобна Исидора је била монахиња у Тавениском женском манастиру у Тиваиди. Радо је примала понижавања и вређања од људи, скривајући свој врлински монашки живот, знајући да Господ не гледа на лице већ на срце човеково, али како се не може сакрити град који на гори стоји тако и подвизи Свете Исидоре бејаху откривени ави Питириму који је то открио и сестрама. Не трпећи похвале од сестара, света Исидора оде из тог манастира, чувајући срце своје за Господа.

Светом чину монашења присуствовале су игуманије: манастира Каленић мати Нектарија, манастира Ралетинац мати Евгенија, манастира Драча мати Јелена, манастира Дивостин мати Анастасија, манастира Никоља мати Евдокија, манастира Вољавча мати Евгенија и манастира Пиносава мати Текла, са својим сестрама, игуман манастира Денковац архимандрит Серафим, игуман манастира Саринац јеромонах Николај, јерођакон Јустин, јеромонах Виталије сабрат манастира Студеница, протојереј-ставрофор Зоран Крстић, протонамесник рашки Здравко Николић, студенички свештеник Александар, ктитор манастира господин Мирослав Брковић, чланови катедралног октета из Крагујевца као и многобројни пријатељи манастира Липар, што је посебно обрадовало сестринство манастира.

Извор: Епархија шумадијска

Pin It on Pinterest

Share This