Select Page
На празник Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра, архиепископ Горловски и Славјански је заједно с великим бројем клирика служио Свету литургију у храму у част овог празника у Горловки. После литургије је одржана литија око храма, преноси сајт Горловске и Славјанске епархије.
По завршетку богослужења архиепископ Митрофан се обратио окупљенима беседом.
«Има ствари које није могуће схватити док их човек не доживи. Док је владао мир нисмо га ценили, односно, мислили смо да тако и мора бити. Славили смо 9. мај, још од ђачких дана смо говорили да је мир главна ствар, али нисмо схватали шта значи мир, зато што смо га увек имали, од самог рођења, и нико нам га није одузимао. Данас, кад нема мира, схватамо колико смо били срећни док смо га имали.
Није све у нашим животима било добро, било је проблема, било је потешкоћа, било је недостатака – и личних и друштвених. Али имали смо оно главно: људи се нису међусобно убијали. Данас кад тога нема поново желимо да се врати. Молимо се: Господе, пошаљи нам мир, а ми ћемо некако и градити, и прозоре ћемо уграђивати, и научићемо да живимо нормално – само да наступи мир, само да не буде рата.
Замислите како су људи чекали да Спаситељ дође у свет. До пада у грех нису знали шта значи живети без Бога. А кад су изгубили Бога, кад су истерани из Раја, кад су видели да није све око њих тако једноставно – да има и бура, да има и дивљих животиња, и да се појавило непријатељство међу људима, и остале «лепоте» живота без Бога због којих људи губе оријентире и смисао живота – веома су желели да неко може све да врати.
Имали су такво обећање, Господ им је рекао да ће доћи време кад ће се од жене родити Онај Ко ће све обновити – «Семе Жене сатрће главу змије.» И читава историја Старог Завета с његовим пророцима, Законом и необичним догађајима јесте прича о томе како су људи чекали да се испуни ово обећање, како су чекали зору, како су чекали да се појави сунце, како су чекали да поново буде топло. А ову зору је најавило рођење Дјеве Марије,» – истакао је владика.
Са руског: Марина Тодић
Извор:  Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This