Select Page

Јуче, 22. септембра 2014. г. Мешовита комисија за вођење богословског дијалога Православне и Римокатоличке Цркве  завршила је свој рад у главном граду Јордана Аману.
У заседању су учествовали представници  Васељенске, Александријске, Антиохијске, Јерусалимске, Руске, Српске, Грузинске, Румунске, Кипарске, Јеладске, Пољске, Албанске православне Цркве, као и Православне Цркве Чешких земаља и Словачке.
Делегати Српске Патријаршије били су Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј (Буловић) и Епископ браничевски др Игњатије (Мидић), док се на челу делегације  Московске Патријаршије налазио Митрополит волоколамски Иларион у пратњи два свештена лица.
За време заседања Мешовита комисија је проучавала нацрт документа на тему „Саборност и првенство“, који је припремио Координациони одбор Комисије 2012. године у Паризу. Мешовита комисија је, с обзиром на принципијелне примедбе, одлучила да се састави нови нацрт који би се проследио заседању наредне Заједничке богословске  пленарне комисије.
Редакцијска група образована од чланова Комисије припремила је нацрт новога документа под називом „На путу ка општем појимању саборности и првенства у Цркви у првих хиљаду година“. После дуже дискусије, која је изазвала озбиљна размимоилажења на тему првенства у Цркви, односни текст је предложен на дораду Координационом одбору Мешовите комисије, која је заказана за 2015. годину.
Током разматрања тема саборности и првенства у Цркви изнете су и критичке примедбе на усвојени документ од стране Мешовите комисије у Равени 13. октобра 2007. г. „Еклисиолошке и канонске последице светотајинске природе Цркве“.  Митрополит Иларион је истакао да међу православним Црквама нема консензуса, а уз то је документ био усвојен у одсуству представника Руске Цркве, чије критичке примедбе на текст, изражене током његове припреме, нису биле узете у обзир. Са своје стране је представник Грузинске Православне Цркве Митрополит алхацијски Теодор изјавио да његова Црква одбацује равенски документ.
Завршно пленарно заседање  посетио је Његово Блаженство јерусалимски Патријарх Теофило II, као и члан краљевског двора Јордана, принц  Гази бен Мухамед, саветник краља Анбдулаха II по верским питањима. У име чланова ове Комисије, сапредседници Мешовите комисије Кардинал Курт Кох и Митрополит пергамски Иларион (Цариградска Патријаршија) заблагодарили су Његовом Височанству, а у његовоим лицу и краљу Јордана Абдулаху II на сарадњи око организације пленарног заседања и на указаном гостопримству.
О заседању Комисије донето је заједничко саопштење, у којем су учесници изразили своје жаљење због тешког стања блискоисточних хришћана, апеловали на хитно пуштање на слободу свих заточених, међу којима и Митрополита: алепског Павла (Антиохијска Патријаршија) и мар Григорија Ибрахима (Сиријска Православна Црква), и на хитну обуставу крвопролића и успостављање мира на Блиском истоку…

Превео: Р. Ракић

Извор: СПЦ/Московска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This