Izaberite stranicu

Председник Фонда Андреја Првозваног Владимир Јакуњин каже да се Србија сада налази под притиском због свог става око украјинске кризе и да “издржава ударац”.

Андреј Јакуњин је, на питање српских новинара да ли Србија може да остане неутрална у ставу према кризи у Украјини, рекао да, “као што је Југославија била партизанска земља, Србија никако не може да остане неутрална према фашизму и нацизму”, преноси Танјуг.
“Србија се сада налази под притиском и издржава ударац”, рекао је Јакуњин новинарима у Центру “Сава”.
Навео је и да “нацизам и фашизам (у Украјини) немају оправдање и такви покрети и радње не могу да наиђу на подршку”.
“То је наш став са којим се сви слажу”, додао је Јакуњин.
JekunjinЈакуњин, који је и директор Руских железница, налази се на листи руских званичника којима су Европска унија и САД увеле санкције због улоге Москве у украјинској кризи.
Осим осталог забрањено им је путовање и располагање имовином у тим државама.
“Кирби показао да не зна историју”
Поводом коментара америчког амбасадора Мајкла Кирбија зашто руски председник Владимир Путин долази у посету Србији, Јакуњин је рекао да је Кирби показао непознавање историје Совјетског Савеза и Другог светског рата.
“Он (Кирби) није добро упознат са историјом Совјетског Савеза и Другог светског рата. Можда ће се наћи људи који могу да му донесу књиге… ако зна да чита”, рекао је Јакуњин, упитан да прокоментарише коментар америчког амбасадора који је рекао да су Београд у Другом светском рату ослобађали украјински војници.
Јакуњин је додао да је и раније имао сумње у то да се у најбољим високошколским установама Америке будућој политичкој елити даје право знање историје и политике.
“Више пута смо били сведоци како Американци мешају делове света, континенте и то – ко је са ким у контакту”, рекао је Јакуњин новинарима у центру “Сава”, где је завршена међународна конференција посвећена Првом светском рату.
Јакуњин, који је и директор Руских железнице, рекао је у вези са руским кредитом српској железници да “руска држава даје кредит и ради са Србима, а да Американци могу да се одморе”.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This