Select Page

Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина били су синоћ домаћини отварању изложбе 110. годишњица крунисања краља Петра Iу Краљевском двору. Пре изложбе Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је помен у знак молитвеног сећања на Његово Величанство Краља Петра I Ослободиоцау Краљевскојкапели Светог Андреја Првозваног.

Патријарху српском г. Иринеју салуживао је Епископ топлички г. Арсеније. Гостима су се обратили Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II, који је званично отворио изложбу, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, и г. Драгомир Ацовић, председавајући Крунског савета.
Престолонаследник Александар је поздравио госте и истакао: „Моја породица и ја веома смо срећни да вам пожелимо добродошлицу вечерас. Данас обележавамо сто десету годишњицу од крунисања мог прадеде Краља Петра I, које је имало велики историјски значај и важност за Србију. Од почетка своје владавине, мој прадеда суочио се са озбиљним препрекама. Србија је била поцепана унутрашњим политичким борбама. Његов највећи задатак био је афирмација начела политичког либерализма, парламентаризма, демократије и њених институција, у политици и у животу Србије. Он је сматрао да је то неопходно за даљи напредак, као и за приступ развијеним европским земљама“.
Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је истакао: „Ми желимо, то је жеља Цркве и српскога народа, онако како је то било вековима да буде опет. Да на челу српске земље поново видимо Краља. Изрека каже – без Краља не ваља, и чекамо да се историјске околности склопе па да на челу имамо српског Краља. Хвала Богу имамо изворну српску династију Карађорђевића и нашег престолонаследника Александра и молимо се Богу да му да доброг здравља и снаге да настави борбу за добро српске земље, као што је то и до сада чинио, као достојни наследник Краља Петра I и витешког Краља Александра I Ујединитеља.“
Ова изузетна изложба, аутора Мр Душана Бабца, члана Крунског већа, приказује детаљно овај веома важан догађај у вези са положајем новог суверена Краљевине Србије, како у земљи, тако и иностранству. Након крунисања, све европске краљевске куће прихватиле су новог краља као „брата“, а воља народа исказана одлуком Народне скупштине из 1903. године је потврђена. Тај догађај означио је нову еру у историји Србије и историје Балкана. Краљ Петар суочио се са веома значајним и веома тешким задатком да спроведе начела Устава у политичком животу Србије, управо она начела за која је он сматрао да су од изузетног значаја за будући развој земље.
Краљ Петар I Карађорђевић био је пето дете кнеза Александра и кнегиње Персиде (кћерка војводе Јеврема Ненадовића). Рођен је на Петровдан, 11. јула 1844. Завршио је основну и средњу школу у Београду, а наставио школовање на институту Венел – Оливије у Женеви. Након дипломирања, Принц Петар је отишао на колеџ Сент Барт 1861, а затим 1862. године уписао чувену француску војну академију Сен-Сир, где је дипломирао 1864. године. Краљ Петар I умро је 16. августа 1921. године у Београду, а сахрањен је у маузолеју Светог Ђорђа на Опленцу. Због својих заслуга у Балканским ратовима и Првом светском рату, био је познат у народу као Краљ Петар I Ослободилац.
Изложба „110. годишњица крунисања Краља Петра I“ биће отворена за посетиоце до петка, 3. октобра, сваког радног дана од 11 и од 14 часова, а посетиоци би требало да најаве посету један дан унапред позивом на 011/306-4007.

Извор: СПЦ/dvor.rs

Pin It on Pinterest

Share This