Select Page

Министарство за људска и мањинска права донело је одлуку да из поступка припреме нацрта закона, како су га назвали, о слободи вероисповести, у потпуности искључи представнике цркава и верских заједница! То је ових дана потврдио министар Суад Нумановић, додајући да ће закон радити, поред министарства на којем је он челу, и представници министарстава просвете, финансија и културе, док ће они којих се тај документ највише тиче (Митрополија црногорско-приморска, Исламска заједница и Римокатоличка црква) бити укључени тек у каснијим фазама израде и на јавним расправама.
Ова непримерена одлука ипак није изненадила протојереја-ставрофора др Велибора Џомића, координатора Правног савета Митрополије црногорско-приморске.
– Све је указивало да ће то тако и бити, иако је Митрополију раније Душко Марковић као потпредседник Владе и министар правде обавестио да ће представници цркава и верских заједница бити укључени у рад радне групе. Видим да се ових дана због таквог чина дискриминације и то од Министарства које треба да брине о правима и слободама грађана са правом буне представници Римокатоличке цркве и Исламске заједнице. Овакав поступак Министарства за људска и мањинска права треба да подстакне представнике Римокатоличке цркве и Исламске заједнице да питају министра Нумановића, али и Игора Лукшића, о сврси и употребној вредности уговора које су потписали са државом, а у којима је уговорена међусобна сарадња између државе и те две заједнице. Види се да од тога нема ништа. У чему ће онда да сарађују ако не на припреми закона? И зашто су, кад их већ игноришу, у уговоре уносили такве одредбе? Мислим да је реч о једностраном кршењу одредаба из тих уговора, каже за „Новости“ Џомић, подсећајући да представници НВО сектора и те како партиципирају у радним групама за припрему прописа, а тако исто и други правни субјекти у областима који се њих тичу.
– Довољно је да поменем и представнике синдиката, послодаваца, приређивача игара на срећу, спортских клубова и друге. Цркве и верске заједнице су оваквим чином драстично дискриминисане на почетку, а шта ће бити на крају видећемо. Сигурно је да постоје закулисни разлози због којих Министарство за људска и мањинска права искључује представнике цркава и верских заједница из радне групе за припрему нацрта закона.Они покушавају да донесу брзински закон, а појма немају о потребама, проблемима и животу цркава и верских заједница, као и вјерника којих је више од 85 одсто у Црној Гори, наглашава наш саговорник.
Не знамо, каже наш саговорник, ни ко су чланови радне групе и које их референце препоручују:
– Видим да они не разликују нацрт закона и предлог закона. Наводи се да је Влада Црне Горе формирала радну групу, а такве одлуке нема на сајту Владе. Нема потребе да се тако ради и да цркве и верске заједнице и вернике који су грађани ове државе понижавају тако што ће им у току јавне расправе дати од два до пет минута да нешто кажу о томе. Митрополија црногорско-приморска ће са својим стручним представницима пратити процес доношења тог закона и благовремено реаговати. Такође, организоваћемо округле столове и стручне скупове на ту тему. Грађани морају да знају да се од оваквих прича и демагогије коју лансира Министарство за људска и мањинска права не плаћа струја, не купују уџбеници и свеске ђацима, не набавља зимница. А верници морају да знају да су у односу на хомосексуалце и лезбијке стота рупа на свирали Министарства за људска и мањинска права.
Имовина на удару
Имовина и статус Митрополије црногорско-приморске на удару су различитих антицрквених и идеолошких група, а један од класичних примера неправде према тој цркви, као и према другим верским заједницама, огледа се и у недоношењу Закона о реституцији одузете имовине цркава и верских заједница. Православној цркви у Црној Гори је одузета огромна имовина, а процењује се да су само манастири остали без 2.513 хектара своје земље, каже отац Велибор. Из Митрополије, као и других верских заједница, годинама траже повраћај одузетог земљишта, али је проблем у томе што није донесен одговарајући закон о реституцији.

Велиша Кадић

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This