Select Page

У уторак, 23. септембра 2014 године, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј обавиће чин освећења новоустановљеног параклиса Васкрсења Христовог у Окружном затвору у Београду, после чега ће служити свету архијерејску Литургију.

Окружни затвор у Београду се налази у комплексу који је широј јавности познат под именом Централни затвор. Овај највећи затворски комплекс на Балкану, изграђен непосредно по завршетку Другог светског рата, током пола века постао је симбол кажњавања и строгости затворског система у Србији. Никада раније у овом простору, који се простире на четрнаест хектара градског земљишта, није постојала посебно уређена просторија за верску службу. Имајући у виду  управо ову чињеницу можемо да кажемо да је успостављање и освећење капеле Српске Православне Цркве у овом простору историјски догађај.
Досадашња просторија у коме су лица лишена слободе могла да остваре своја верска права према постојећем Закону о извршењу кривичних санкција била је вишенаменска, не увек приступачна и тиме неадекватна. Овим новим објектом лицима лишеним слободе ће бити омогућен бољи приступ верској служби, а уз подршку Управе за извршење кривичних санкција надамо се и верујемо тиме у будућности бити омогућен интензивнији и систематичнији долазак свештеника.
Христове речи из Јеванђеља У тамници бејах и посетисте ме (Мт 25.36)  хришћанима укидају дилему, Црква као Тело Христово се не прекида на зидинама и оградама затвора, већ се простире свуда где се налазе њени чланови. Да парафразрамо речи Александра Солжењицина – границе које раздвајају добро од зла не налазе се  између улица, градова и земаља, већ у срцу сваког човека.
Постојање капеле Васкрсења Христовог управо представља само део програма  који има за циљ успостављање система који би обухватао широку подршку лицима на издржавању казне и њиховим породицама и који би укључивао подршку и након изласка из установе и не би се завршавао између затворских зидова.
Капела од око 40м2 је у потпуности живописана са 100м2  живописа, а реновиран је читав простор око капеле у нади да ће то бити место окупљања и припадника свих традиционалних верских заједница. Радови на капели и простору у коме се налази нису финансирани средствима пореских обвезника, већ искључиво путем добровољних прилога људи који су хтели да узму учешће у овој акцији вођени жељом да живе у земљи која поштује права сваког човека.
Изградња капеле Христовог Васкрсења у Окружном затвору је много више од саме бриге Цркве за своје чланове. Овај чин је напор и залагање за остваривање основних људских права  гарантованих законима као и европским и светским повељама чији је Србија потписник. Верујемо да као људи а кроз институције имамо потенцијала да градимо друштво које осим казне нуди и шансу, јер је то пут ка истинској заједници у којој постоји брига  и социјална одговорност према свим њеним члановима.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This