Select Page

У моменту каменовања у кући се налазила четворочлана породица пароха Милана Станишића, супруга Милена и троје малољетне дјеце
Парохијски дом у центру Рожаја по други пут се нашао на мети вандала, који су овај објекат јуче око девет часова засули кишом каменица. У моменту каменовања у кући се налазила четворочлана породица пароха Милана Станишића, супруга Милена и троје малољетне дјеце.
– Припремала сам дјецу да идемо на литургију у Цркви, када сам зачула лупање камења о кров. Брзо сам изашла на терасу и видјела два дјечака који су ми били окренути леђима. Питала сам их зашто то раде, нијесу се ни осврнули већ су наставили мирно да иду магистралом ка аутобуској станици. Згранута сам што су у истом моменту степеништем поред Парохијског дома ишле три старије особе, које су биле очевици овог инцидента, али нијесу реаговале на дјечаке нити на моје повике на њих, већ су ишли својим путем као да се ништа не дешава – рекла је Станишићева, која истиче да је Парохијски дом каменован у моменту када су се на звонику цркве огласила црквена звона.
– Сумњам да је то био повод напада на нас. Претпостављам да су црквена звона некога изиритирала, па је реаговано на овако нечовјечан начин. Ми ни са ким у граду немамо проблема, па нас просто чуди овакво понашање појединаца према нама. Заправо треба запитати родитеље те дјеце зашто се она тако понашају. Ми учимо дјецу да поштују себе и своју вјеру па онда друге и њихову вјеру – огорчена је Станишићева, која истиче да су сличан инцидент последњи пут доживјели прије двије и по године, када је група малољетника такође каменицама засула њихову кућу.
– Нијесам никада чула да је неко негдје узнемиравао попа или хоџу на овај начин као што се нама овдје дешава. Ово није први пут, већ ко зна који, јер се ово дешавало и породици претходног пароха Све инциденте смо пријављивали полицији, али се они понављају у континуитету. Није нам јасно о чему се овдје ради – рекла је Станишићева.
Она и њен супруг се плаше за дјецу истичући да након свега кроз шта пролазе, страхују да им дозволе да се играју у дворишту.
– Ако вас неко узнемирава гађајући вас камењем усред дана, не можемо да очекујемо ништа добро. Мислимо да су за ово одговорни родитељи, дјеца и полиција. Да ли треба да се затворимо у четири зида и да не излазимо. Плашимо се да не будемо изненађени и неким тежим инцидентима – казали су Станишићи, истичући да је полиција расвијетлила виновнике последњег каменовања Парохијског дома.
– Запањени смо тиме што родитељи те дјеце ни једним гестом нам нијесу дали до знања да им је жао због онога што су њихова дјеца направила. Чак нијесу нашли за сходно да нас питају да ли смо претрпјели штету. Све иде неким током прећуткивања што је нама потпуно необјашњиво и нејасно – казали су Станишићи, који неријетко на капији свога дворишта затичу џакове са смећем.
– Неколико пута смо на капији затекли гомилу смећа. Последњи пут се тако нешто десило прошле седмице и то у раним јутарњим сатима. Ту отпад је највјероватније донио неко са стране у аутомобилу иако се на само 50 метара од нас налазе контејнери, смеће је остављено на нашу капију. Ипак, смеће најчешће покупе наше комшије који су часни и поштени људи и не желе да се ми осјећамо непријатно, па нас предухитре и очисте оно што је неко не знамо из којег разлога донио пред наша врата – казали су Станишићи, истичући да је ових дана демолирана и туристичка сигнализација, односно путоказ који показује правац кретања према Цркви Ружици.
Полиција на трагу починиоцима
У полицији нам је потврђено да је Станишићева пријавила инцидент, те да су од ње узели изјаву.
– Након тога наша екипа је изашла на лице мјеста и извршила увиђај. Такође, изузели смо видео-записе са објеката који имају видео-надзор а који се налазе у близини Парохијског дома. Ми смо већ на трагу да откријемо починиоце и ради се о дјеци млађој од 14 година. Врло брзо ћемо разријешити о чему се ради, да ли неко стоји иза овог инцидента или је ријеч о нечијем хиру. У сваком случају, ријеч је о веома ружном понашању појединих малољетника – речено је у рожајској полицији.

Вера Ратковић

Извор: Дан

Фото: Новости (Архива)

Pin It on Pinterest

Share This