Select Page

Празник Рођења Пресвете Богородице, слава древног манастира Косијерево у Петровићима код Никшића, прослављен је у недјељу 21.септембра 2014.године, величанственим молитвеним и свенародним сабрањем, који су возглавила двојица Преосвећених Епископа.
Вјерни народ, сабран око имена Божјег и Пресвете Богородице, благосиљан је чудотворном иконом Пресвете Богомајке из манастира Калугара у Епархији карансебешкој.
Свету Архијерејску Литургију у манастиру Рођења Пресвете Богородице – Косијереву, служила су Преосвећена Господа Епископи будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и карансебешки Лукијан из Румунске Православне Цркве. Он је, са делегацијом својих сарадника, стигао у нашу Епархије у пратњи чудотворне иконе Пресвете Богородице, која је поводом овог великог и свијетлог празника покренута из манастира Калугара ради поклоњења вјерног народа у Црној Гори.
Сабрани народ, а нарочито уваженог госта из Румунске Православне Цркве, ријечима срдачне добродошлице, поздравио је Његово Преосвештенство владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.
„Косијерево је одувијек било извор, врело свете вјере православне, сабирало је богочежњиви народ, напајало га чистим водама вјере православне и Духа Светог. Увијек се у овој светињи прослављало име Божје, Оца и Сина и Светог Духа, и призивала у помоћ Пресвета Богородица, чије рођење данас прослављамо. А Света Богородица је мајка свих хришћана, заступница пред Богом и пред Престолом Божјим цијелог свијета. Преко Ње је Господ устројио спасење цијелом свијету, свим земаљским народима и Она чини те је извор бистре духовне воде у манастиру Косијереву и данас бистар, чудотворан и непресушан, тако да сви можемо да захватимо са тог светог извора“.
„Данас имамо радост, драга браћо и сестре, због тога што је тај извор прокључао новом водом, набујале су нове духовне воде на том светом извору“.
„Ево, Преосвећени Владика Лукијан из братске Румунске Православне Цркве, из братске православне Румуније, Епископ карансебешки, из румунског Баната, дошао је са својим сарадницима и донио нам чудотворну икону Мајке Божје, која је, према предању, освећена на Светој Гори Атонској, а почела је да чудотвори у румунском манастиру Калугара у Епархији Преосвећеног Владике Лукијана“.
„Долазак драгог нам Владике и чудотворне иконе утврђује наше јединство у Духу Светом, разгони многа искушења која наносе људски гријеси на овај свијет. Пресвета Богородица нас увијек изводи из таквих искушења, а данас највише искушења и диоба, нажалост, долази преко политике. Али, ми православни народи треба увијек да се окренемо Јеванђељу Божјем, у њему да нађемо извор духовне снаге, а то је истовремено извор разумијевања међу браћом, јер смо сви у нашој вјери православној браћа у Христу“.
„Веома смо почаствовани доласком Преосвећеног Владике и обрадовани овим чудесним догађајем, који нам је Епископ Лукијан приредио, а нарочито нас је ова заједничка служба, заједничка молитва на српском и на румунском језику данас сјединила и имамо прилику да уживамо благодати дубоког духовног јединства и братске љубави“, казао је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.
Вјерни народ благословио је и поучио јеванђељским словом Епископ карансебешки Г. Лукијан.
„Синоћ смо са великом радошћу, а по позиву Преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија били у Саборном храму у Никшићу, а данас служимо свету Литургију поводом славе благословеног манастира Косијерева, познатог у Црној Гори. Као и у Румунији, и у Србији и Црној Гори, има пуно манастира посвећених Пресветој Богородици. Нас је на овом духовном путовању чувала Пресвета Богородица, која је у овој светињи присутна кроз чудотворну икону Богородице“.
„Зато што су се наша браћа свештеници и калуђери молили много иконама Мајке Богородице бројне Њене иконе су постале чудотворне, као што је и ова икона. Ова икона је много намољена. Богородица чува све православне хришћане, она је помоћница сваком хришћану који са вјером, љубављу и надом тражи Њену помоћ и помоћ Њеног Сина Исуса Христа“, рекао је Владика Лукијан.
Наше духовно путовање и посјета Вашој Епархији благословена је од православног румунског Патријарха Г. Данијела. Долазимо овдје, нагласио је Преосвећени Епископ карансебешки, са љубављу и поштовањем према православном народу из Црне Горе, а нарочито према вјерницима у Епархији будимљанско- никшићкој.
„Свето Јеванђеље, које се данас читало на светој Литургији, позива нас да поштујемо Пресвету Богородицу. Једна обична жена из народа рекла је Господу Исусу Христу „Блажене су дојке које су те носиле и груди на којима си дојио“. И ми, драга браћо и сестре, треба Њу да поштујемо и славимо сваког дана нашег живота, Она нам је донијела благослов зато што је Богородица родила Господа Исуса Христа Који је преузео на Себе све гријехе овог свијета. Господ Исус Христос одговара овој жени из народа, прослављајући Своју мајку, и каже: „Тако је, блажене су дојке које су Ме носиле и груди које су Ме дојиле и блажени су они који чују ријеч Божју и чувају у себи“, тако да смо, љубљена браћо и сестре, и ми дужни да слушамо ријеч Божју, чувамо је и спроводимо у нашем животу, да бисмо и ми били срећни са Пресветом Богородицом“.
„На другом мјесту у Јеванђељу Господ Исус Христос бива тражен од Своје мајке и од браће, и каже Он апостолима: „Моја мајка и моја браћа су они који слушају Моју ријеч“. Тако и ми можемо бити браћа и сестре Мајке Богородице и Господа Исуса Христа ако слушамо и испуњавамо Његову ријеч. Тако јесмо браћа Божја, јер смо крштени са водом и Духом Светим у име Пресвете Тројице, Оца и Сина и Светог Духа и позвани смо да постанемо као браћа и сестре са Самим Господом, али само ако слушамо Његову ријеч. Данас, на празник Мајке Богородице Православна Црква нас позива да слушамо заповијести Божје и да их испуњавамо, јер ћемо само тако бити благословени у овом свету, а највише ћемо бити срећни сви заједно у Царству Небеском“, поручио је Епископ Лукијан.
Он је, овом приликом, древном манастиру Косијерево поклонио копију чудотворне иконе Пресвете Богородице, а игуману косијеревском оцу Арсенију напрсни крст са жељом да благосиља вјерни народ на многаја љета.
Освештан је и преломљен славски колач који су, поводом храмовне славе, принијели чланови братства Миловић, домаћини славља. Дио колача и обавезу за наредну годину преузело је братство Ђурковић.

Потом је у манастирској порти одржан традиционални црквено-народни сабор којем се у великом броју одазвао народ Бањана, Никшића и других мјеста Црне Горе, као и најближих херцеговачких општина. У пригодном културно-умјетничком програму учествовали су бројни извођача из разних крајева Црне Горе, Србије и Републике Српске.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15559/22.09.2014.%20Vladike%20Joanikije%20i%20Lukijan%20Kosijerevo.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This