Izaberite stranicu

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније служио је свету архијерејску Литургију у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Земуну.
Храм је био испуњен благочестивим народом. Појао је хор Светог Николаја Српског из Нове Пазове са Дечјим хором Богородичне цркве. Епсикопу је саслуживало више свештеника Архиепископије београдско-карловачке. Овогодишњи кумови славе су г.Веселин Радовић са супругом Зорицом и синовима Станком и Вуком.
Овај знаменити земунски храм почео је да се гради 1777 године, а у богослужбеној употреби је од 1780. Освештан је 1784. Иконостас је постављен 1788. и рад је познаток мајстора Аксентија Марковића. Иконе на иконостасу постављене су 1815. и рад су познатог сликара Арсенија Теодоровића, који је такође урадио зидно сликарство и архијерејски трон. Крајем 90-тих година прошлог века храм је обновљен трудом старешине протојереја-ставрофора Боже Бакајлића и братства храма. 2010 године млађа група уметника је израдила три мозаика на спољашности цркве, а Академија Српске Православне Цркве је извршила генералну рестаурацију и конзервацију иконостаса, када је ова друга по старини богомоља у Архиепископији београдско-карловачкој прославила 230. годишњицу богослужбене употребе и освећење генерално обновљеног храма.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This