Select Page

На Златишту изнад Сарајева освануо је спомен-крст, који је поставио Савез логораша Републике Српске у знак сећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба током рата у БиХ.

Председник Савеза логораша РС Бранислав Дукић рекао је да је постављањем крста на Златишту ова организација „испунила раније обећање и демантовала све спекулације о одустајању од спомен-крста“, преноси Бета.
Дукић је казао да нико нема право да забрани сећање на 6.500 људи страдалих у Сарајеву, као што нико нема право да пориче да је у том граду било 126 логора.
Заменик председавајућег Дома народа у парламенту БиХ Сташа Кошарац рекао је да постављање спомен-крста на Златишту „није провокација Бошњака у Сарајеву“, већ начин да се „будућим генерацијама скрене пажња на оно што се Србима у Сарајеву дешавало у рату“.
Према његовим речима, ради се о привременом решењу, јер постоји намера да се на том месту изграде црква, крст и споменик, који ће „указивати на све страхоте које је српски народ у Сарајеву прошао од 1992. до 1995. године“.
Крст на Златишту је у Федерацији БиХ дочекан као провокација уз захтеве да одмах буде уклоњен.
Тражећи од међународне заједнице и општинских власти да крст одмах буде уклоњен, заменик градоначелника Сарајева Аљоша Цампара оценио је да његово постављање представља „антицивилизацијски чин и најгрубљи начин вриједања жртава протекле агресије на БиХ и град Сарајево“.
„Знамо да су с тих положаја убијани цивили у Сарајеву, међу којима и 1.600 деце, а неки на овај начин покушавају у предизборно време то искористити за скупљање јефтиних политичких поена“, рекао је Цампара.
Од странака прва се огласила СДА, која сматра да тај крст вређа хришћански симбол самилости и представља „провокацију и неприхватљиву злоупотребу верских симбола чиме се подижу међунационалне тензије, што може довести до угрожавања сигурности грађана“.
Председник Удружења родитеља убијене деце Сарајева Фикрет Грабовица оценио је да је реч о „класичној провокацији“.
Крст је обојен у бело и висок је око десет метара.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This