Select Page

На Малу Госпојину, празник Рођења Пресвете Богородице, Свету Литургију у цркви Свете Тројице служио је протојереј Зоран Петровић из Бијељине уз саслужење јереја Синише Јанковића.
На данашњи празник велики број вјерника из свих крајева свијета сабрао се у Острогу.

О. Зоран Петровић бесједио је након Свете Литургије. Рекао је да људи морају са неизмјерном пажњом да слушају ријеч Божију и оно што Господ говори кроз Свето Јеванђеље.
– Божија ријеч никада не пролази, не стари, у сваком времену долази баш кад треба, а човјеку гладном и жедном стиже као храна жива, као вода жива – казао је о. Зоран и додао да нам Бог дарива љубав да би се људи њоме везали.
Протојереј Зоран је подсјетио на Божије заповјести. Казао је да се данас, када се пуним устима говори о љубави, изгледа стидљиво говори о вјери, о Богу.
– Присутна је нека стидљивост, нека вјера без силе и снаге. Каква је та љубав која затвара човјекову душу? Пуно осуђивања има међу нама и оно нас раслабљује, па смо се једни од других удаљили и почели смо само примјећивати грешке других – казао је о. Зоран и нагласио да то није анђеоска, већ радња непријатеља човјековог.
Из људи треба да зрачи људскост, а не гордост и помрачење.
– Многе ситнице и непотребне ствари нам одузимају вријеме, немамо љубав према Богу, немамо истинску, поуздану, људску изворну, хришћанску љубав. Тек када она потекне из човјека, онда му све паше код других људи, онда човјек нађе стотине разлога да се радује, онда човјек свијетли радујући се другим људима – рекао је о. Зоран и поновио да само љубав човјека чини да је са Богом.
На крају бесједе, протојереј Зоран Петровић пожелио је вјерном народу да Господ да снаге да разумијемо и да се трудимо да стичемо љубав према Богу и према људима, а онда и остале хришћанке врлине.
Након Свете Литургије светковање празника настављено је у манастирској гостопримници.

Жељко Вуксановић

Извор: Манастир Острог

Фото: Архива

Pin It on Pinterest

Share This