Select Page

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је, у суботу 20. септембра 2014.године, са свештенством и свештеномонаштвом наше Епархије, спомен-чесму Пашинац у селу Пашина вода код Жабљака.
Свечаности уприличеној поводом чина освећења, уз братство Крстајић, које је обновило старо, односно подигло ново спомен обиљежје, присуствовао је амбасадор Руске Федерације у Црној Гори г.дин Андреј Нестеренко, те предсједник жабљачке општине Веселин Вукићевић и предсједник Скуштине општине Жабљак Видоје Томчић.
На спомен-чесми су освештани и мозаици Светог Николаја Мирликијског, крсне славе братства Крстајић и Светог Пантелејмона.
Братство Крстајић је обновило и подигло спомен-чесму на извору Пашинцу у славу и част Дурмитораца – учесника Балканских ратова и I свјеткосг рата за покој њихових душа и напредак њиховог потомства.
„Црна Гора и дурмиторски крај узлетјели су на крилима слободе Балканских ратова, али су доживјели трагедију Првог свјетког рата. Јунаци из овог краја борили су се и послије капитулације Црне Горе. Треба поменути славне комите који су гинули и чували душу народа све док је синуло сунце слободе. Данас смо освештали ову бистру воду са жељом да у слободи живимо, да се утврди јединство православља, нарочито међу словенским народима. Никад се не можемо сложити са онима који стају на страну непријатеља наше братске Русије. Радосни смо што је са нама амбасадор Нестеренко. Желимо да Господ дарује мир Украјини, нашој такође братској земљи, и да тамо завлада правда и слобода“, казао је, између осталог, Преосвећени Епископ Јоаникије.
Амбасадор Руске Федерације г.-дин Нестеренко је, овом приликом, засадио липу као симбол мира, љубави и заједништва међу словенским народима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This