Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије је данас, на празник Рођења Пресвете Богородице, служио Божанствену Литургију у парохијском  храму Рођења Пресвете Богородице у Медној код Мркоњић Града.
Епископу су саслуживали  Високопреподобни архимандрит Серафим (Кужић), намјесник манастира Рмња, Протојереји ставрофори: Милош Миловановић, парох у пензији, Предраг Азап (из Епархије славонске), Мирослав Гаврић, парох герзовачко-бараћки, протојереј Здравко Богојевић, парох треће парохије петровачке,  јереј Александар Ђурић, парох подрашнички и протођакон Никола Перковић.
Торжествено молитвено сабрање и благочестивих Медљанаца и других вјерника који су се сабрали из читавог мркоњићког и шиповског краја, додатно је учинио величанственим црвени хор Црквене општине Прњавор из Епархије бањалучке.
После благосиљања славског жита и ломљења колача Епископ Атанасије одржао је бесједу са освртом на садржај празника, радости коју он са собом доноси у историју а то је Рођење мајке Божије, која ће родити Спаситеља свјета.
После трократног опхода око храма Епископ Атанасије, свештенство и верни народ у литији су отишли до спомен обиљежја палим борцима отаџбинског рата 1991-1995. године гдје је извршен помен борцима који су животе положили за ближње своје.
После помена, Саборовање Медљанаца и других вјерника настављено је за уготовљеном славском трпезом у порти храма.
За време ручка, у културно-умјетничком програму  вјерници су имали могућност да виде наступ КУД „Петар I Карађорђевић Мркоњић“ из Мркоњић Града, који су извели традиционална српска кола.
Током ручка Епископ Атансије још једном се обратио и поздравио сабрани народ и Зорана Тегелтију, Министра финансија у Влади Републике Српске и Дивну Аничић, Начелницу Општине Мркоњић Град, који су у међувремену пристигли да узму учешћа на Крсној слави храма у Медној и Сабору Медљанаца.
БЕСЈЕДА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Pin It on Pinterest

Share This