Select Page

Православна епархија врањска, као управљач ПИО „Долина Пчиње“ организовала је радни састанак поводом одрживог кориштења заштићених природних добара, са последњим освртом на коришћење шумских ресурса и меких лишћара (тополе, јове и врбе) уз речне токове.

Радни састанак, одржан у манастиру Светог Прохора Пчињског у четвртак 18. септембра 2014. године, отворио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије. На састанку су, осим представника ПИО „Долина Пчиње“, учествовали: представници јавног предузећа ШГ „Србија шуме“ из Београда г. Братислав Кисин и г-ђа Гордана Јанчић; представници јавног предузећа ШГ „Србија шуме“ из Врања г. Петровић Слађан, г. Накић Горан, г. Влада Димитријевић и г. мр Александар Марковић; затим представници Управе за шуме, републички инспектори, г. Виктор Филиповски, г. Миле Голубовић и г. Звјездан Мишавић, шеф шумарске инспекције из Ниша; као и представник Републичке дирекције за воде, водни инспектор г. Горан Станковић из Владичиног Хана.

На састанку је закључено да је за коришћење меких лишћара уз речна корита неопходно прибављање Водних услова, односно Водних сагласности, као и Услова заштите природе. За коришћење шумских ресурса неопходно је придржавати се шумских основа у којима су уграђени Услови заштите природе, као и позитивних законских прописа из области шумарства.

Игор Алексић,

руководилац послова заштите природе у ПИО „Долина Пчиње“

Извор: Епархија врањска


 

Pin It on Pinterest

Share This