Izaberite stranicu

Светом литургијом и сјечењем славског колача вјерници бјељске парохије у цркви Полагање ризе Пресвет Богородице, прошле суботе саборно су прославили Полагање појаса Пресвете Богородице, завјетну славу мјеста и крсну славу Кола српских сестара, из Бијеле. протојереј ставрофор Видо Вуковић је у бесједи рекао да је слављена завјетна слава Вале и заселака Балабушића и цијеле Бијеле.
– Друга наша радост је да је ово од данас и слава наших сестара које раде за љепоту светог храма и за дух свети, свих житеља које живе у овој бијељско-курушевачкој парохији. Овај датум и појас се чувају на Светој Гори, у манастиру Ватопеду. Као што се ми вежемо каишом и појасом, а свештеници вежу појас око себе када служе свету литургију, веже нас појас наше вјере. Вежите и ви појас своје вјере и не дајте га ником, него га дијелите са својим милим и драгим, не дозволивши да вас икад неко одстрани од великог вође, цара небескога, Исуса Христа – рекао је Вуковић.
Због лошег времена није било могуће организовати литију кроз село и ношење иконе Свете Богородице.
– Будимо достојни своје вјере, своје земље и онога што нам је дала пресвета Богородица – рекао је, између осталог, отац Видо Вуковић, парох наше Цркве у Енглеској.
Славу Кола српских сестара и црквеном одбору честитао је протјереј ставрофор Предраг Видаковић, казавши да је ово друга јесенска слава овог саборног храма у Бијелој.
– Сабрали смо се да прославимо и другу славу овог храма. Честитам славу нашим миросницама које су нам припремиле трпезу љубави после ове духовне трпезе љубави коју смо служили у светом олтару. Хвала свима који су допринијели да се сабирамо сваке године у све већој љубави. И што је важније, са све већом и већом љубави. Хвала што сте предани нашој цркви. Дивно нас је видјети сабране из љубави велике. Љубави, коју нам је са својим апостолима Христос проповједао да се сабирамо и да међусобну љубав имамо…- казао је прота Видаковић.
Свечаност је настављена у парохијском дому гдје је резан славски колач и послужена трпеза љубави. Вида Радовић, предсједница Кола српских сестара, је подсјетила да славе славу старих и честитих Бијељана, који су славили и у тежа времена, него што су ова наша данас.
– Овдје смо се окупљали око светиње. Моје дјетинство као и већине вас овдје је протекло, али смо и поред свих тешкоћа остали вјерни нашој цркви, нашој вјери, нашем језику и нашим прецима и традицији. Сабирајмо се око ове наше светиње са нашим свештеником протом Предрагом Видаковићем. Ту је и наш прото Видо, који је наш бијељанин, а долази нам из Енглеске. Учи нас да његујемо и поштујемо оно што су наши преци оставили са жељом да то преносимо на наше потомке – рекла је, бурно поздрављена, Вида Радовић.

Зоран Шакотић

Извор: Дан

Фото: panoramio.com (Архива)

Pin It on Pinterest

Share This