Select Page

Књига Несвети а свети представљена у Градској књижари у ПодгорициПромоција изузетно необичне и дирљиве књиге о православној духовности, ,,Несвети а свети и друге приче“, архимандрита Тихона Шевнукова из Русије, коју је промовисала Издавачка кућа „Нова књига“ из Подгорица, била је бурнија него што се очекивало.
Уредник издања Дејан Павловић и јеремонах Рафаило Бољевић су у Градској књижари на Тргу Републике, са публиком подијелили своја запажања, која су се тицала многих тема, поред књиге.
Промоција ће остати у сјећању по протесту јеромонаха Бољевића који је изнио низ замјерки на асортиман књига у нашим књижарама, као и изложбу „Трансформерси бране Подгорицу“, чији експонати – скулптуре робота, од љетос красе прометне улице и тргове Подгорице.
– Када би смо прошли и направили инспекцију са Архангелом Михаилом по граду да видимо шта наследници великих данас читају, шта би смо нашли по полицама, по столовима, по учионицама? Да ли њихово учење, или нека туђа? Традиција која може да нам помогне да се вратимо источницима и коријенима јесте православно монаштво. Без православног монаштва и присног контакта са њим, ми ћемо браћо и сестре бити лишени комуникације са оцима цркве. Највећи оци цркве су били монаси, као Свети Сава, монах светогорског квалитета – казао је јеромонах.
Јеромонах Рафаило Бољевић говорио је између осталог и о традицији православног монаштва истичући да је народ без монаштва изгубљен и обезглављен.
– Сви они који не могу духовно да мисле пузе по земљи. Наша генерација данас пузи. Погледајте само литературу којој се поклања највећа пажња. Влада озбиљна криза духовног идентитета. У градским књижарама не можете наћи ни онај минимум књига које представљају израз учења цркве, а видимо имена многих који су нам непознати. Њима се даје огромна пажња, а књиге им се продају у великим тиражима – констатовао је он.
Павловић је присутне подсјетио да је књига ,,Несвети а свети и друге приче“ убједљиво најпродаванија књига о духовности у Русији, гдје је и продата у пореко милион примјерака, те да је преведена на енглески, грчки, француски, шпански, српски и друге језике.
,,Несвети, а свети и друге приче“ је веома емотивно дјело у којем су испричане дивне и дирљиве људске приче о животу и смрти, људима и нељудима, вјери и невјери, о старој и новој Русији. Књига о руским старцима, о руском монаштву, о руским комунистима, о обичним и јавним личностима, о гријеху и покајању, о тајанственим и забитим мјестима, о катакомбама у којима је сахрањен велики број монаха, о људима и демонима, истјеривању ђавола, о сналажењу у тешким временима за руску цркву и народ, о љубави и милосрђу. И у свему томе има и заплета, мистерије и забаве, плача и хумора, свега онога што је живот. Све то скупа чини ову књигу живом, духовитом, лепршавом, али и озбиљном, захтјевном и освешћујућом.
– Као савјетнику предсједника Русије идеје су му благословене од стране патријарха, а подржане од државе. Ми овдје ништа не мудрујемо, јер књига већ живи свој живот, а многи људи свједоче да им је књига промијенила живот. У њој нема никакве дидактике, она је сва свједочанство – казао је између осталог Павловић.
Он је присутнима скренуо пажњу да је архимандрит Тихон Шевнуков и савјетник предсједника Русије за културу. Прије него се замонашио био је успјешан и талентован студент режије, што се може закључити по његовом писању и стварању сцена у књизи.
Вече је музиком и пјесмом зачинио Небојша Мастиловић, члан групе ,,Пирг“, изводећи на гитари три блока духовних пјесама.
Ко су духови обмане и лажи
Књига ,,Несвети, а свети“ писана лаким стилом са намјером да ублажи први сусрет са моћним духовима, који може бити трауматичан, казао је Бољевић. Набројао је све духовне мислиоце који се данас занемарују у књижарама, а који су нам много ближи од онога који је продао свој ферари и растерећен те обавезе почео да мудрује и духовно да руководи Подгоричане“.
– Боље, браћо и сестре, ући у тај ферари и кренути пут Свете Горе, него за тим калуђером и његовим учењем. Ако занемаримо праотачке и светоотачке изворе, нама ће ови трансформерси полако куцати и на врата, улазити у наше учионице, малтретирати наше учитеље, малтретирати ученике, улазити у наше куће, наше домове. Ова појава, браћо и сестре, ових демонских изображења, ових идола, који у правом смислу ријечи, у себи, фокусирају енергију духова из поднебесја није ни мало наивна. Немојте мислити да ће они остати овако непокретни, покренуће се, ако не они, онда они које ће покренути исти духови обмане и лажи – истакао је Бољевић, додајући да ово спомиње јер постоји један оштар прекид, неки праг, који не дозвољава да имена великих, имена моћних, бесмртних и светих буду присутна у нашим књижарама и на нашим столовима.

А. Ћ.

Извор: Дан

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15547/Pravoslavna_Rusija_br.141_21.09.2014.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This