Select Page

Благодарећи Господу, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије обишао је данас 18. септембра 2014. године, храм Силаска Светога Духа на Апостоле у селу Преодац удаљеном тридесетак километара од Босанског Грахова.
У пратњи Његовог Преосвештенства Г. Атанасија били су протојереј Александар Рељић парох граховски и секретар Епархије бихаћко-петровачке протојереј Здравко Богојевић. Код храма су Епископа дочекали Господин Милорад Ајдер, Рајко Миљевић и Милан Бенић у својству чланова грађевинског Одбора за обнову поменутог храма.
Овај храм је подигнут 1902. године у непосредној близини темеља предходно разрушеног храма. Обнављан је 1969/70. године за вријеме епископа далматинског Стефана (Боце) који га је исте, 1970. године осветио. Запалили су га 1995. године припадници регуларне војске Републике Хрватске и том приликом са храма је однешено звоно које никада није враћено.
Од 1995. године било је неколико покушаја да се овај храм обнови и да опет преодачкомчком котлином зазвони црквено звоно позивајући вјерни народ на Божанску Литургију, међутим, ти покушаји нису до краја завршени. У прољеће 2012. године, започела је обнова ове светиње која је у току.
До сада су на храму урађени веома захтјевни послови на утврђивању камене конструкције храма, која је ослабљена због ратних дејстава, израђена је кровна конструкција на лађи, олтару и звонику храма те је све припремљено за извођење кровопокривачких радова који би, према предвиђеној динамици, требали бити завршени до краја овог мјесеца.
Епископ Атанасије је обишао тренутне радове на храму и видно задовољан благословио да се исти наставе према предвиђеном плану.
Преосвећени владика је обећао присутнима да ће у што скорије вријеме опет доћи да обиђе ову светињу.
Овом приликом сви присутни сложили су се да се опет позову сви преочани разасути по цијелом свијету, да се духом окупе око свога храма и да сви учествују у његовој историјској обнови. Оно што је било свето нашим прадједовима и дједовима нека настави бити свето нама и нашим будућим нараштајима.
У повратку, Преосвећени Владика Атанасије, као истински пастир словесног Христовог стада, обишао је честите преочке домаћине, благословио је њихове домове и окућнице, разговарао о њиховом животу и упутио им ријечи охрабрења и хвале.
Посјета селу Преодац, које је једно од најљепших планинско-крајшких села у овом дјелу Крајине, није потпуна уколико се заобиђе Планина Шатор и Шаторско језеро. Руководећи се овим сазнањем, Преосвећени Владика са сарадницима, дошао је на планину Шатор и обишао „Горско око“ како га мјештани називају. Ледничко језеро, на надморској висини од 1488 метара, које се налази испод самог врха планине Шатор, заиста је украс ове планине и цијелог овог краја и представља „драгуљ“ међу туристичким мјестима Босанске Крајине.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Pin It on Pinterest

Share This