Izaberite stranicu

Прва канонска посета Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја Црквеној општини у Трсту
– 2. део –

У уторак, 16. септембра у вечерњим сатима, епископ Андреј је, у пратњи Архијерејског намесника за Италију протојереја-ставрофора Рашка Радовића, допутовао у Вићенцу на празнично вечерње у српској парохији Светог јеванђелисте Луке. Новог дијецезана поздравили су надлежни парох Далибор Ђукић и прота у пензији Миливоје Топић, уз усклике радости и благодарности верног народа који се у великом броју окупио око свог новог Архипастира. После вечерњег богослужења, епископ Андреј је одржао предавање о духовном животу у Српској Цркви данас, попраћено слајдовима. У наставку, Владика је са месним свештеницима и управом парохије одржао радну седницу и у касним сатима се вратио у Трст.
У среду, 17. септембра, после јутрења у храму Светог Спиридона, владика Андреј је посетио грчку православну заједницу града Трста и древни грчки храм Светог оца Николаја на самој обали мора. Месни парох архимандрит Григорије Милиарис са сарадницима срдачно је поздравио новог Епископа Српске Православне Цркве у Италији и зажелео му благослов Божји и свагдашњу добродошлицу у тршћанском грчком храму. После разгледања храма, црквеног музеја и библиотеке, владика Андреј се захвалио грчким домаћинима и у пригодној поуци истакао славне братске везе грчког и српског народа, како у Грчкој и у Србији, тако и широм света уопште. Такође је организована посета древном српском гробљу у Трсту и капели Светог Георгија, где је владика Андреј одслужио кратки помен почившим Србима ове славне српске православне заједнице у Трсту. После разгледања знаменитих споменика који су добрим делом под заштитом Завода за заштиту споменика културе, Епископ је заблагодарио чувару гробља г. Зорану Маринковићу на великом труду око одржавања овог историјског места. У вечерњим сатима руководство Црквене општине Трст је уприличило радни састанак са Епископом. У име Црквеног одбора, драгог Архипастира и новог дијецезана поздравио је председник г. Златимир Селаковић, благодарећи од срца владици Андреју на свему што је учинио током своје прве архипастирске посете Италији и граду Трсту. Благодарећи са своје стране старешини храма проти Рашку, председнику Селаковићу, свим члановима Црквеног одбора и верном народу, нови јерарх аустријско-швајцарски је видно задовољан и радостан кренуо на пут у седиште своје Епархије у Беч.
У програму ове пастирске посете такође је било укључено и учешће владике Андреја на мировном скупу у Редипуљи крај Трста, у суботу, 13. септембра, на месту страшне погибије стотине хиљада италијанских и аустро-угарских војника. У Редипуљи се сваке године традиционално окупљају десетине хиљада верника и чланова мировних покрета из целе Италије и Европе. Ове године, поводом стогодишњице од почетка Првог великог рата, уз присуство највиших италијанских државних представника и црквених великодостојника, скуп је предводио предстојатељ Римске цркве папа Франческо Бергољо. Владика Андреј се одазвао овом важном позиву у пратњи архијерејског намесника за Италију протојереја-ставрофора Рашка Радовића.

Извор: СПЦ/Епархија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This