Izaberite stranicu

Прва канонска посета Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја Црквеној општини у Трсту
– први део –

Његово Преосвештенство г. Андреј, новоустоличени Епископ Епархије аустријско-швајцарске, Италије и Малте, посетио је од 12. до 17. септембра 2014. године Црквену општину Светог Спиридона у Трсту. Ово је прва канонска посета владике Андреја Италији и верницима Српске Цркве у том делу српског расејања.
У суботу, 13. септембра, на свечаном вечерњу у историјском храму Светога Спиридона, старешина храма протојереј-ставрофор Рашко Радовић, управа Црквене општине и верни народ дочекали су новог Епископа са великом радошћу. После вечерње службе, на којој је певао мешовити храмовни хор под диригентском палицом проф. Ане Каире, владика Андреј је бираним речима поздравио верни народ и поделио свим присутнима свој архијерејски благослов.
У недељу, 14. септембра, славни храм Светог Спиридона је био испуњен верним народом и великим бројем деце и српске омладине у народној ношњи. На светој архијерејској Литургији, епископу Андреју су саслуживали тршћански парох прота Рашко Радовић и епархијски ђакон Милош Ждралић. Певао је храмовни мешовити хор. У току Литургије, на којој се причестио велики број деце и омладине, владика Андреј је тумачио јеванђељску поуку о свадби Царевог сина и истакао значај ктитора и добротвора славног храма Светог Спиридона у Трсту, као и самопожртвовање садашњег руководства Црквене општине у Трсту, са молитвеном жељом да богољубиво сви наставе дело својих славних предака.
После свете литургије, Црквена управа је позвала све присутне на братско дружење и агапу у Црквеној сали. Том приликом, владика Андреј је одржао пригодно предавање о духовном животу у Српској Цркви данас, пропраћено одабраним слајдовима о његовом трогодишњем архипастирском раду у Београду као викар Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.
У вечерњим сатима, владика Андреј је посетио црквену заједницу у Удинама. У препуном храму Светог Стефана Слепог свечано вечерње је служио надлежни парох овог богослужбеног места прота Рашко Радовић. На крају службе, владика Андреј се обратио верницима снажном архипастирском поуком и свима поделио свој архијерејски благослов. У наставку, српска православна заједница у Удинама је свом новом Епископу приредила пригодан пријем, уз послужење и братско дружење.
У понедељак, 15. септембра, после јутрења у храму Светог Спиридона, епископ Андреј је посетио месног надбискупа Његову Узоритост г. Ђан-Паола Крепалдија, градоначелника г. Роберта Козолинија, генералног конзула Републике Србије г. Драгана Кићановића, и такође српску школу Црквене општине где је у присуству великог броја деце одржан родитељски састанак са наставним особљем школе. Том приликом, владика Андреј се речима радости и подршке обратио деци, родитељима и наставницима. Истога дана, владика Андреј је разгледао обновљену библиотеку и чувени Архив Црквене општине у Трсту и разговарао са службеницима и надлежним експертима ових установа.
У уторак, 16. септембра, епископ Андреј је посетио Префектуру града Трста и Њену Екселеницју др Франческу Аделајду Гаруфи, а потом Одељење унутрашњих послова и начелника Тршћанске полиције др Ђусепеа Падулана.

Извор: СПЦ/Епархија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This