Izaberite stranicu
У суботу, 13 септембра 2014. године, у српској православној цркви Светог кнеза Лазара у Сиднеју одржано је вече посвећено историји у оквиру Недеље историје коју организује History Council of New South Wales www.historycouncilnsw.org.au.
Овогодишња тема недеље посвећене историји History Week 2014 је Велики рат, поводом стогодишњице од избијања Првог светског рата. Поздрављајући госте међу којима је био и конзул Републике Србије г. Бранислав Грбић, протојереј-ставрфор Миодраг Перић је рекао:
”Лазарица већ седми пут учествује у овој манифестацији коју организује History Council of New South Wales, организација која се залаже за неговање историјског истраживања и очување историјског наслеђа, као важне основе за разумевање и организацију друштва сада и у будућности.
Ми у Лазарици смо увек настојали да поред наше пастирске дужности стално указујемо на значај очувања нашег језика, нашег културног и историјског наслеђа, нашег идентитета и да нађемо начина да их пренесемо на младе генерације.
Ово вече историје од свих досадашњих нам је утолико важније што је тема овогодишње Недеље историје Велики рат 1914-1918. Знајући жртве и патње које је наш народ поднео за време овог рата и спознавши храброст наших предака којом су бранили слободу и достојанство за нас је ово прилика да им одамо почаст о стогодишњици на овом далеком континенту. Све док се њихова песма и њихова прича о јунаштву, о њиховој патњи и страдању, о њиховим победама чује и говори и они су не-умрли и још увек живе”.
Дајући уводно објашњење о самом програму вечери, библиотекар Мирјана Ђукић, која је иначе члан Савета ове аустралијске организације за неговање историје – New South Wales History Council – је нагласила да је велики изазов и привилегија учествовати у припреми оваквог догађаја на тему:
Тамо далеко….Срби у првом светском рату
http://www.historycouncilnsw.org.au/history/post/far-far-away-serbs-in-the-great-war/
Програм је уз помоћ ненадмашног Хора Лазарице под вођством Драгане Милановић замишљен као музички и поетски времеплов илустрован репортажама из аустралијских и британских новина оног времена 1914—1918 које су у то време редовно извештавале о борби и страдању ”наше мале савезнице са Балкана”.
Од извештаја о Сарајевском атентату, објави рата, првим српским победама против надмоћног нападача објављених у главном сиднејском листу Sydney Morning Herald од јула до децембра 1914 до чланка објављеног у британском листу Western Times 14 новембра 1918 године: ”Half Male Population Sacrificed During the War” (Половина мушког становништва жртвована у рату) ређали су се извештаји са Балканског попришта.
За овај део програма коришћене су базе података које пружају дигитални архиви Националне библитоеке Аустралије:
TROVE – National Library of Australia (Digitised Newspapers) https://trove.nla.gov.au/newspaper
Британски новински архив: The British Newspapers Archive www.britishnewspaperarchive.co.uk
Новинске извештаје читао је Тимоти Симић, члан хора Лазарице.
Посебан прилог током вечери представила је гђа Биљана Терзин која је говорила о др Богдану Стојићу, добровољцу из Балканских ратова и првог светског рата уз фотографије и докумената из тог времена из породичне архиве ћерке др Стојића, госпође Ирене Димитрић, која је такође присуствовала овој свечаности. др Стојић је рођен у тадашњој Аустроугарској монархији у угледној српској породици и као деветнаестогодишњи младић као добровољац са српском војском учествовао у Балканским ратовима а каснији мобилисан у Аустријску војску већ у августу 1914 пребегао је на српску страну и са српском војском прешао Алабанску голготу. Умро је у Сиднеју у 102-ој години 1995.
Музички и поетски времеплов у Србима у Првом светском рату не би био потпун без Плаве гробницв Милутина Бојића. Посредством снимка преузетог у студију СБС радија, захваљујући новинарки Српског програма Сањи Дамић, посетиоци су имали прилике да чују Плаву гробницу у изузетној интерпретацији Олге Одановић-Петровић, познате позоришне и филмске глумица из Београда.
Додтани поетски прилог Сељачко писмо Војсилава Илића Млађег посетиоци су имали прилике да чују на крају програма у извођењу господина Воје Рајића, новинара и песника из Сиднеја.
Хор Лазарице под вођством Драгане Милановић и уз соло инструментални наступ Сандре Милетић представио је најлепше српске песме – Ој Србијо мила мати – Востани Сербије – Марш на дрину—Тамо далеко – Креће се лађа француска – песме које у себи носе дух једног народа који се нада, воли, ратује, умире, тугује, весели се, а изнад свега је неуништив.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This