Izaberite stranicu

У Прес центру Удружења новинара Србије у Београду 15. септембра је одржана конференција за медије поводом извођења драмско-музичког сказанија ”Стојте, галије царске”, којим се, под покровитељством Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, обележава стогодишњица од почетка Првог светског рата. Спектакл ће бити одржан у Сава Центру17. септембра 2014. године са почетком у 20 часова.

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије поздравио је све присутне, посебно госте из Русије, истакавши да је у природи Цркве памћење, а наша Српска Православна Црква је чувар памћења свега у њеном животу и животу српског народа. Драмско музичко сказаније је сабрање за све нас.
Казујући о Првом светском рату, митрополит Амфилохије је нагласио да је овај догађај потресао свет и савременике. Последице тога се протежу и кроз Други светски рат, све до времена данашњег. Да би се боље разумело наше време и све што се у њему дешава, неопходно је да се добро познају узроци и последице Првог светског рата.
О Првом светском рату, страдањима Србије и Црне Гор, односу са царском Русијом и руским царем Романовим, праћено прилозима, сажета је цела идеја  драмско-музичког сказанија ”Стојте, галије царске”, чија је порука: памћењем против заборава.
Драмски уметник Ивана Жигон, аутор сказанија која је окупила две стотине педесет уметника на сцени, кaжe да је поука и порука намењена свима, посебно младима. У сценској сказки, Ивана и Јелена Жигон ће дочарати надалеко чувену хероину,Милунку Савић, од младости до старости.
Најснажније моменте из живота руског цара Николаја пренеће велики руски уметник Никита Михалков.
Руски историчар, аутор две књиге о Првом светском рату и односима Србије и Русије, доктор историјских наука Гаљина Шевцова је истакла важност да се сачува памћење српског народа управо када се зна о многим покушајима ревизије историје.
У разговору са новинарима учествовали су драмски уметници Тихомир Арсић, који је произнео чувену Видовданску беседу Светог владике Николаја у Лондону, и Михаило Јанкетић, који тумачи лик војводе Живојина Мишића,
Ансамбл „Рус“ из Владимира (Русија) је отпојао духовну композицију Благослови душе моја Господа, и народну песму, потврђујући да српски и руски народ лепотом сведоче и прослављају Господа и да ће лепота спасити свет.

Зорица Зец

Извор: СПЦ

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/15518/16.09.2014_OGLEDALO_Pres%20Stojte%20galije%20carske.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This