Izaberite stranicu

Светом литургијом, славском Литијом, благосиљањем славског колача и дјечјом академијом у манастиру Златица у Подгорици данас је прослављен празник уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, храмовска слава ове древне хришћанске светиње.
Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће многобројног вјерног народа.
Одговарали су ђаци Цетињске Богословије и чланови Дјечјег црквеног хора “Златица”.
На почетку Литургије Владика је у чин чтеца рукопроизвео Владимира Џомића, а Свету тајну крштења примили су слуге Божје Константин, Љубица и Немања.
У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Владика Амфилохије је казао да и овдје при уласку у главни град Црне Горе одјекује пјесма: Осана на висини, благословен који долази у име Господње.
“И као што се у древна времена, у времена великога цара Јустинијана овдје сабирао и крштавао народ Божји, ево и данас на овом мјесту поново се крштавају. Ево смо крстили Константина, Немању и Љубицу. И они су данас прибројани том златном ланцу Богом просвећених и крштених душа и уписали се у књигу вјечнога живота”, рекао је Владика.
Митрополит Амфилохије је рако да се са овог мјеста наставља свједочење Христа Господа.
“Наставља се одавде са Златице оним храмом Христовог Васкрсења који је освештан претходне године поводом 1700 година цара Константина и Миланског едикта о слободи вјере”, казао је Митрополит црногорско-приморски.
По завршетку Литургије око темеља златичке ранохришћанске светиње прошла је празнична Литија, а онда је Митрополит Амфилохије са свештенством и вјерним народом благосиљао славски колач.
Кум овогодишње славе Весна Ракочевић кумство за наредну годину је предала Дејану Ивановићу.
Потом су дјеца полазници подгоричких школа вјеронауке извела свечани празнични програм.
Овогодишњи златички сабор завршен је богатом славском трпезом хришћанске љубави.
Р.В.
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/14632/13.04.2014.%20Cvijeti%20Mitropolit%20Zlatica.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This