Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством у Цетињском манастиру парастос жртвама бомбардовања НАТО пакта Србије и Црне Горе из 1999. године.

Он је рекао да је тада извршен велики злочин у срцу Европе на крају 20. вијека.

Европски народи, некада хришћански, су тим бомбардовањем свете земље, светиња хришћанских, нарочито на Косову и Метохији, обиљежили 2000 година хришћанске историје. То је знамење које ће запамтити покољења и које ће бити мјера свега што се догађало крајем двадесетог и почетком 21. вијека”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да се то безбожно и тиранско насиље наставља у Ирану, Ираку, Египту, Либији, Авганистану, Сирији и да своје пипке испружа у новије вријеме и према сјеверу Европе.

Дубље гледано, оно је наставак крсташких ратова из Средњег вијека. Крсташки ратови су привидно проповиједали правду и ослобођење Христовог гроба и светиње, а уствари кренули су у пљачкашки поход и у скрнављење онога што је најсветије. Уништили су Источно ромејско царство, оскрнавили Свету Софију, згазили Свето причешће у Светој Софији, освајали и пљачкали Малу Азију и тако редом”, рекао је он.

Митрополит је рекао да је ово бомбардовање исто тако наставак наполеоновског похода на Исток, јер је и Наполеон стварао тзв. нови европски поредак. “Стигао је до Москве, али је Божја правда ипак била јача од људске неправде, јер се показало да је , по ријечи Светог праведног књаза Александра Невског, Бог у правди а не у сили”.

Ово безбожно и тиранско бомбардовање и насиље НАТО пакта је на свој начин и наставак нацифашизма 20. вијека. Хитлер је такође стварао нови поредак, а стварање тог поретка он је облио крвљу милиона људи по Европи, Азији, Африци”, подсјетио је Владика.

Владика је рекао да је живо чудо да се они чији су се преци борили против хитлеровске тираније и насиља, нарочито у Црној Гори, сада боре да постану шрафови у тиранској и безбожној машинерији НАТО пакта.

То тиранство и то безбожништво мирише на ону “заштиту” Христовог гроба из времена крсташких похода”, казао је Митрополит Амфилохије.

Он је објаснио да је кренуло ново насиље и стварање новог свјетског поретка песницом НАТО пакта који је настао у вријеме Варшавског пакта, што је онда имало оправдање, јер је безбожни комунизам тада спроводио своју тиранију.

Међутим, више нема ни Варшавског пакта ни Совјетског савеза. Чему онда постојање НАТО пакта, против кога и чему он данас служи”, запитао је Митрополит црногорско-приморски.

Ако су циљеви НАТО пакта оно што се догодило нама 1999. године и што се догађа на просторима Азије и другдје, онда то стварање новог поретка по много чему личи на оне претходне безбожне поретке којима трагови смрде нечовјештвом”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/14520/24.03.2013.%20Mitropolit%20NATO%20bombardovanje.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This