Izaberite stranicu

Потомак Станка – Скендер-бега Црнојевића и Махмут-паше Бушатлије Махмут Бушатлија вратио се на Сретење Господње, 15. фебруара, у православну вјеру. Он је, како је саопштено из Митрополије црногорско-приморске, на крштењу добио име Станко, а тај свети чин примио је у цркви на Ћипуру, на гробу Ивана Црнојевића. Крштење је обавио секретар ЕУО Митрополије црногорско-приморске, архијерејски протопрезвитер цетињски отац Обрен Јовановић.
Након крштења, Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, миропомазао је Станка.
У литургијској бесједи на Сретење Господње, Митрополит Амфилохије је подсјетио да је Станко Црнојевић прије пет стотина година дошао као санџак-бег на Цетиње.
“Данас, на овај дивни празник, његов потомак је примио Свето просвећење на гробу свога праоца Ивана Црнојевића, у оном манастиру који је подигао Иван Црнојевић, у манастиру који је био и остао духовно огњиште, светилиште и просветилиште овога града и овога народа. И данас сам и ја као Митрополит црногорски први пут схватио онај благослов Светога Петра Цетињскога послије битке на Крусима 1796. године, када су му Црногорци донијели главу Махмут-паше Бушатлије. И када је он узео његову главу у своје руке, између осталог је рекао: ‘Када би они који су у овом дуњалуку знали чија је ово глава, многи би заридао и у црно се обукао. И рекао је Црногорцима: ‘Ову главу, под мојим проклетством, да чувате, и да се нико не усуди да је скрнави’ И од тада до данас глава Махмут-паше Бушатлије се чува у Цетињском манастиру, поред ћивота Светога Петра Цетињског”, казао је Митрополит црногорско-приморски.
Митрополит Амфилохије је додао: “А, ево данас, његов потомак Махмут Бушатлија, који је до сада носио његово име, вратио се своме дому, својој Светињи, вратио се гробу свога праоца Ивана Црнојевића”.
“И од Махмута, ево га, поново, обасјан свјетлошћу, истином и љубављу Божјом, постао је Станко Црнојевић”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Милица Крговић

Извор: Дневне новине

Фото: slobodnaevropa.org

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/14328/18.02.2014.%20Pedja%20Vukic%20o%20krstenju%20Stanka%20Crnojevica.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This