Izaberite stranicu

У Доњем манастиру у црмничком селу Брчели данас је служен четрдесетодневни помен архимандриту Григорију (Траиловићу), дугогодишњем игуману ове свете обитељи.
Свет заупокојену литургију и парастос служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством и вјерним народом.
У архипастирској бесједи након парастоса на гробу оца Григорија Владика је рекао да је блаженопочивши отац Григорије својевремено дошао у Црну Гору у часу кад су биле запустјеле светиње у њој.
“Чуо је глас који му је говорио – иди у Црну Гору. И дошао је у Црну Гору и служио Господу према дару који му је Бог дао, и у манастиру Острогу и на крају овдје гдје је било најзапуштеније”, подсјетио је Митрополит Амфилохије.
Митрополит је казао да је отац Григорије у овој древној светониколајевској светињи провео тридесет и шест година. “Служио је скромно, тихо и ненаметљиво. Свједоци тога су и Црмничани који су, и поред свих својих подјела и разлика, људских слабости и немоћи, сви до једнога признали и поштовали старца Григорија”.
“Нека га Господ помилује и подари му покоја, да га приброји међу своје праведне, да чује оне ријечи: Слуго, у маломе си ми био вјеран – над многима ћу те поставити. Залужио је то наш отац Григорије својим животом и трудом”, закључио је Митрополит Амфилохије.
Р.В.
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/14108/13.01.2013.%20Mitropolit%20Brceli%20parastos.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

 

Pin It on Pinterest

Share This