Izaberite stranicu

SONY DSCБудва Манастир Режевићи поднио је будванском Секретаријату за просторно планирање и одрживи развој захтјев за издавање урбанистичко-техничких услова за адаптацију ограде, капије и помоћних објеката.
“Вијести” су раније објавиле да су током претходних мјесец дана изведени радови на градњи капије, такозваних Паштровских врата на улазу у осам вјекова стар манастирски комплекс, након чега је инспектор Управе за заштиту културних добара забранио даље активности неимара.
Да је ријеч о радовима који не нарушавају изглед овог манастира, како је саопштено из Митрополије Црногорско-приморске, сагласила се и Мјесна заједница Режевићи, чији је Савјет дао пуну подршку игуману.
„Савјет МЗ Режевићи да је пуну подршку игуману манастира Режевићи у његовим настојањима за духовну и материјалну обнову манастира, који не би ни опстао кроз вјекове да није људи као што је он. Посебно подржавамо идеју о градњи Паштровских врата у средњовјековном стилу, какавје и сам манастир, у складу са државним и црквеним законима. Посебно када се има у виду да ничим није нарушена амбијентална структура манастира и да се, заправо, ради о наткривеној капији површине 10 квадрата, дијелу ограде, како су утврдили и надлежни органи”, наводи се у писму Савјета Мјесне заједнице Режевићи.
Они закључују да, иако су радови засметали „наводном читаоцу фоторепортеру, мишљења смо да Паштровићи, као историјско племе, утемељено на овом простору више од хиљаду година, заслужују овакву почаст, која доказује њихово старо и никад оспорено племство, на понос старијим, а на памћење будућим нараштајима”.
На потезу је сада Општина Будва, односно њен Секретаријат за урбанизам, који би давањем УТУ услова, омогућио да се заврше започети радови на, како наводе из манастира, адаптацији ограде и капије, те помоћних објеката, или ће локална управа сачекати мишљење Управе за заштиту културних добара, чији би стручњаци у наредних дана требало да на лицу мјеста констатују да ли је дошло до оштећења или се изведени радови не нарушавају овај а споменик културе који је под заштитом државе.

Вук Лајовић

Извор: Вијести

Фото:Лого

Pin It on Pinterest

Share This