Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије примио је данас у Митрополији на Цетињу Епископа петропавловског и булаевског РПЦ Господина Гурија.
Епископ Гурије, чија Епархија се налази у Казахстану, претходно се у Цетињском манастиру поклонио десници Светог Јована Крститеља, честици Часног Крста Господњег и моштима Светог Петра Цетињског.
У дужем срдачном разговору двојице Архијереја Епископ Гурије је Митрополиту Амфилохију изразио благодарност за љубав према православним Русима који бораве у Црној Гори рекавши да Митрополит Амфилохије у Русији ужива велики ауторитет међу православнима.
1GuriiМитрополит црногорско-приморски је казао да је присуство православних Руса у Црној Гори од изузетног значаја за духовни живот ових простора.
Он је казао да у Митрополији постоје светиње посвећене руским светитељима, као што је манастир Светог Сергија Радоњешког подно Румије, храм Светог праведног Теодора Ушакова у Херцег Новом, црква Светог Александра Невског на Светом Стефану, крипта барског Саборног храма која је такође посвећена овом руском светитељу. У разговору је нагласио да постоји и руско монаштво у Митрополији, у храму Светог архангела Михаила у Прекобрђу у Доњој Морачи.
Митрополит Амфилохије је казао да све то представља само наставак и продубљивање вјековних блиских православних веза између Црне Горе и Русије.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This