Izaberite stranicu

Са збора Паштровића најављено је да ће црква Рождества Пресвете Богородице Александра Невског свечано бити освештана 14. септембра. Свету литургију служиће његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије. У саопштењу се наводи да је црква обновљена управо у складу с типичном архитектуром паштровског краја и амбијентом у ком се налази.
– Цркву светог Александра Невског, која је првобитно била посвећена Рождеству Пресвете Богородице, обновила је краљица Марија 1938. године. Свету литургију је служио тадашњи српски патријарх Гаврило Дожић, а поред Карађорђевића освештању су присуствовале и друге познате личности истиче се у саопштењу доетављеном „Дану” поводом одржавања збора Паштровића.
Указано је да је црква 1959. године порушена, за вријеме комунистичког режима, а на њено мјесто постављена је ресторанска тераса. Црква је, како се наводи, тако била затрпана пола вијека, али су Паштровићи увијек причали о њој. Послије земљотреса, први пут је покушано да се дође до овог храма.
– Тадашњи директор ‘’Светог Стефана”, сада покојни Бранко Богдов Каженегра наредио је радницима откопавање цркве, али је режим то спријечио. Истичемо да је црква обновљена на аутентичан начин и да је рестаурацијом враћен унутрашњи изглед, који је краљица Марија с посебном љубављу и посвећеношћу изградила. Сачуван је мермерни под, иконостас, путир, звоно, констатује се у саопштењу.
Како се наводи, на освештење су позвани сви Паштровићи, као и њихови пријатељи и остали грађани.
– Позивамо и представнике Хотелске групе „Будванска ривијера”. Они су на сраман начин, користећи се правним манипулацијама и судским процесима, жељели да по сваку цијену постану власници цркава. Овакав случај није забиљежен у читавом хришћанском свијету да једна хотелска група постане власник цркве, наводи се у саопштењу.
Збор Паштровића је одлучио да, као добри домаћини и хришћани, на свечаност позову и представнике ове хотелске групе надајући се, како се наводи, “да ће их Бог дозвати памети и да ће у што скорије вријеме исправити своју кривицу и храмове у административном смислу вратити манастиру Прасквица”.

М.В.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This