Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља, Свету архијерејску литургију у цркви посвећеној овом светитељу у острошком скиту Јован до код Никшића.
DSC_0911
У литургијској проповиједи Владика је рекао да се данас сјећамо великог Петка Светог Јована Крститеља, односно његовог усјековања. “Сјећамо се једног од најстрашнијих дана у историји рода људскога. Два су тако страшна дана у историји рода људскога. Први дан је дан Христовог распећа и страдања – дан Великог петка, а други дан је овај дан”.
DSC_0898
“Ако је на Велики петак био страшни суд над Богом, на овај дан Усјековања Јована Крститеља био је страшни суд над човјеком, правим и истинским човјеком”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
“На Велики петак је био врхунац људскога покушаја да избезумљени, помрачени човјек убије Бога у себи и да прогна Бога из овога свијета. На овај дан Усјековања Светога Јована Крститеља и Претече безумни човјек помрачен страшћу, издајом и похотом плоти, похотом очију и гордошћу живота, како то назива боговидац и тајновидац Јован, хтио је да уклони правду и истину, носиоца правде и истине, свједока правде и истине”, казао је Митрополит Амфилохије.
DSC_1095
Након литургије Владика је са свештенством служио помен на гробу Архимандрита Лазара Аџића, дугогодишњег игумана манастира Острога.
У данашњем литургијском сабрању у Јован долу молитвено је учествовала група поклоника из Херцеговине.
Р.В.
DSC_0082DSC_0096
DSC_0128DSC_0113

Pin It on Pinterest

Share This