Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством у Цетињском манастиру Свету архијерејску литургију са призивом Светог Духа поводом почетка нове школске 2013/14. године.
Светој служби су присуствовали професори и ђаци Богословије “Свети Петар Цетињски”, али и многобројни вјерници са Цетиња, из других крајева Црне Горе, Србије, Хрватске, Македоније и Русије.
У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Владика је подсјетио да Цетињска богословија ове године слави 150 година свога рада.
“То је школа из које су никле све школе у Црној Гори, и основне и средње и више школе. И данашњи Универзитет у Црној Гори је рођен и настао из те Свете богословије која је основана 1863. године у вријеме књаза Николе Првог Петровића”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
“И та школа, ево 150 година, препорађа и просвећује људске душе свјетлошћу Христове науке. То јесте њен смисао, и покољења која су у њој била прије нас, а и овог покољења које се данас овдје учи науци Божјој и мудрости Божјој. То је дакле смисао те школе, јер све школе, а посебно школе у којима се учи богословље, нијесу ништа друго него наставак оне школе апостолске”, поручио је Митрополит Амфилохије.
Митрополит Амфилохије се обратио вјерницима и на крају богослужења ријечима да је од свих знања човјеку најпотребније оно којим се задобија мудрост Божија. “Јер сва знања земаљска, ако постоје сама за себе, она немају истинскога плода. Кад би човјек био само земаљско, смртно биће, онда би било довољно да се бави само тим знањима и тајнама које му се нуде само овдје, у овом земаљском животу”.
“Пошто је човјек биће рођено на земљи, створено на земљи руком Божјом, он земљом ходи а небом живи, створен је за вјечни и непролазни бесмртни живот. Као што је неопходно да се јело осоли, тако и сва земаљска знања и мудрост, ако се не осоле мудрошћу Божјом, јесу беспотребна”, рекао је Владика Амфилохије благосиљајући професоре и ђаке Цетињске богословије и остале учеснике данашњег литургијског сабрања.
Након литургије у Богословији “Свети Петар Цетињски” је одржана сједница Наставничког савјета те црквено-просветне установе.

Р.В.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/13449/07.09.2013.%20Mitropolit%20Cetinje.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This