Izaberite stranicu

Јула 22, 2013, последњег дана боравка у северној престоници Русије, поглавар Српске Православне Цркве и његова делегација посетили су Николо-Богојављански поморски саборни храм у Петрограду.
На улазу је Патријарха Иринеја дочекао старешина овога храма протојереј Богдан Сојко са паросима при овоме храму. Свјатејши Патријарх се поклонио чудотворној икони Светог Николаја и светињама у олтару. Затим је делегација прешла у горњи храм посвећен Богојављању.
Протојереј Богдан Сојко је поздравио Свјатејшег Патријарха и његову високу пратњу. Казао је да се прошле године навршила 250-годишњица овога храма, током којег времена храм уопште није био затваран, па ни у тешко време атеистичког прогона 20. века. У спомен на ову посету српског Патријарху је уручена икона светитеља и чудотворца Николаја.
У отпоздравном слову Патријарх српски је, између осталог, казао: „ Дошли смо у свету Русију не као туристи, него као људи блиски рускоме народу, Руској Православној Цркви и њеним великим светињама. Тешко је наћи речи да изразимо наша осећања са посета светињама руске земље; то се може само доживети. Благодарни смо Господу на томе што нас је удостојио да посетимо ове светиње и да се истински уверимо у то како су благодатни дарови Богом подарени руском народу претворени у ове светиње.“
По мишљењу Његове Светости, и руски и српски народ су прошли кроз многа тешка искушења и страдања, но то их је само укрепило у вери. „ Да се учвршћујемо у вери помаже и постојање ових  величанствених светиња које су слава не само Русије и Руске Православне Цркве, него су понос и слава васељенског Православља.“
Патријарх српски је замолио за молитве за народе Србије, посебно за житеље Косова и Метохије, који данас преживљавају  највећа искушења и велика страдања. Нагласио је да светиње Косова и Метохије треба да остану „у наручју српског народа који их је и подигао“, и  с благодарношћу је истакао подршку Руске Цркве и руске државе по овом питању.
Свјатејши Патријарх Иринеј  је разгледао храм, међу чијим светињама су и мошти многих светих угодника Божјих и јединствени лик Николаја Чудотворца живописан на сребру, који је урађен по вољи цара Николаја II  у част рођења његовог сина Алексеја.
У наставку се Патријарх Иринеј упутио у Јовановски ставропигијални женски манастир. У храмовној усипалници, где почивају мошти светог праведног Јована Кронштатског, узнета је молитва небеском покровитељу Петрограда. Патријарх је посетио и  доњи храм посвећен  Св. Преп. Јовану Рилском. На  молитвено сећање, Патријарху је уручена икона светог Јована Кронштатског, којег су изобразиле сестре овог манастира.
Истога дана поглавар Српске Цркве је са својом делегацијом отпутовао у Москву. До аеродрома „Пулково-3“ Свјатејшег Патријарха Иринеја су пратили Митрополит петроградски и ладошки Владимир, клирици Петроградске епархије, а и шеф протокола Петроградске епархије И.Н. Судоса.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This