Izaberite stranicu

По трећи пут уништена спомен-плоча жртвама усташа на Пагу. Српско народно веће и Координација јеврејских општина у Хрватској траже да се нађу и казне починоци овог и претходних уништења.
На острву Пагу, где су били логори Слана и Метајна, још једном је уништена спомен-плоча жртвама, поново постављена крајем јуна, када је била комеморација страдалим у комплексу усташких логора Јадовно, саопштило је Српско народно веће.
Плоча је уништена у ноћи између 18. и 19. јула. Ово је трећи пут од почетка 1990. година да је спомен-плоча уништена и то недуго по постављању.
Координација јеврејских општина, Удружење “Јадовно 1941”, Савез антифашистичких бораца и СНВ, поставили су 29. јуна спомен-плочу жртвама Слане и Метајне, деловима комплекса усташког концентрационог логора Јадовно на острву Пагу.
Председник СНВ Милорд Пуповац и председник Координације јеврејских општина у Хрватској Огњен Краус осудили су уништење спомен-плоче и затражили да се починоци тог кривичног дела, као и претходних, нађу и казне.
“Недопустиво је да по трећи пут нема реакције надлежних органа, да нема реакције оних који су дужни да штите баштину и сећања на жртве Другог светског рата и на тековине антифашизма”, наводе Краус и Пуповац.
Они упозоравају да је “невероватно да су представници народа, жртава и антифашисти усамљени у указивању на пораст ревизионизма у свим сферама друштва”.
Како су истакли у саопштењу, равнодушност према томе не само да вређа спомен на жртве него и отвара простор за фашистоидно понашање младих суграђана “који своје одрастање прослављају певањем усташких песама на градским трговима престонице или у подножју споменика у Јасеновцу”.
“Такве појаве у Хрватској данас не смеју да буду проблем искључиво представника мањинских група, већ би требало да буду и предмет интересовања хрватске државне политике”, оценили су Краус и Пуповац.
Спомен-плоча жртвама усташких логора на Пагу је први пут постављена 1975. године, а уништена је 1991. Обновљена је 2010, а после два дана је поново уништена.
Логоре смрти Госпић-Јадовно-Паг основале су власти тзв. Независне Државе Хрватске, а логор је постојао од априла до августа 1941. године. У њему је убијено неколико десетина хиљада људи, углавном Срба и Јевреја.
Комеморација је први пут после 1990. године одржана 2009. и присуствовао јој је тадашњи председник Хрватске Стјепан Месић. Пре две године на комеморацији је био и тадашњи председник Србије Борис Тадић.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This