Izaberite stranicu

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са својом високом делегацијом, за време посете Петроградској митрополији, посетио је 22. jула 2013. године Поморски саборни храм Светог чудотворца Николаја Кронштатског

Поглавар Српске Цркве и чланови његове делегације разгледали су Саборни храм, као и доњи храм светога Јована Рилског. Председник Комисије за мониторинг у Управном одбору међународног добротворног фонда „Кронштатски поморски собор“ А. Г. Захватов излагао је Свјатејшем о рестаураторским радовима који се у храму обављају почев од 2009. године.

Кронштатски поморски храм је подигнут 1913. године. Пројектовао га је Василије Косјаков. Сматра се спомен-храмом на све оне који су изгубили живот на мору. Храм је освећен 10/23. јуна 1913. године у присуству царске породице. Налазио се  у парохији кронштатског поморског Богојављенског собора и у њему се богослужило до 1927. године. Николајевски поморски саборни храм је затворен 14. октобра 1929. године.
На празник Светог Николаја Чудотворца 2005. године Божанска Литургија је савршена први пут после 75 година. А 19. априла 2012. године Свјатејши Патријарх Кирил је у присуству Председника Русије Д. А. Медведева обавио чин млаог освећења поморског храма.
Велико освећење храма Николајевског поморског саборног храма извршио је Патријарх Кирил 28. маја 2013. године и заједно је с Његовим Блаженством јерусалимским Патријархом Теофилом одслужио Божанску Литургију.

Служба за комуникације Московске Патријаршије

Pin It on Pinterest

Share This