Izaberite stranicu

logo-mkОвих дана је у јавности осванула студија „Верске заједнице и медији: Напуштање стереотипа и предрасуда“, новинара Гоца Ристовског. Анализа је израђена у оквиру Пројекта УСАИД-а, за јачање медија у Македонији – Компонента Сервиса за проверу чињеница из медија, имплементиране од Метаморфозис-а, а омогућене подршком Америчке агенције за међународни развој – УСАИД.
Новинар Гоце Ристовски у свом извештају пише: „Стереотипи су поједностављени, неоправдано генерализовани и нетачни ставови о припадницима различитих људских групација. Утемељени на недовољном познавању група о којима говоре или пишу уз наметање погрешне, најчешће негативне слике са груписањем личности према етничкој припадности, религијској као и сексуалној оријентацији, полу и другим категоријама. Уз наглашено негативно емоционално оцењивање, настају предрасуде са којима се срећемо свакодневно у реалном животу, а које воде ка дискриминацији, хомофобији, расизму…“
Никако не чуди што као једини пример непрофесионалног извештавања, базираног на овако дефинисаним стереотипима и неоправданим предрасудама, извештај у коме новинар Гоце Ристовски каже да се користе и погрдне и увредљиве речи о припадницима одређених верских заједница и њихових поглавара“ нешто што се такође именује и као “говор мржње“, управо јесу извештавања повезана са Православном Охридском Архиепископијом и њеним поглаваром Архиепископом охридским г.г. Јованом.
У анализи је назначено само пар негативних примера о поменутом тенденциозном извештавању, и то само из новинских написа током последње године, али на жалост оваква непрофесионалност новинара и злонамерни новинарски коментари – који су одавно постали саствним делом новинарских текстова који би требали да буду само извештаји – нешто су, са чиме се Православна Охридска Архиепископија и њен претстојатељ, Архиепископ Јован, суочавају још од 2002. године.
У исто време, не само што недостаје објективна јавна расправа, по овим горућим питањима, већ новинари и медијске куће крше и писане и неписане новинарске кодексе, чиме су, част ретким изузецима, извештавања потпуно необјективна и не само што се пише о Православној Охридској Архиепископији, без давања простора и за њен глас, већ јој је ускраћено и право  на демантовање неистина које се о њој пишу. Овиме је прекршено неколико конкретних ставки из „Етичког приручника у новинарству “, који је издат управо од Удружења новинара Македоније. Примера ради, у члану 3 се каже: „Новинар ће настојати да се обезбеди објављивање исправке, деманта и одговора у случајима када се утврди нетачност информације“! Овај члан као да не важи када је у питању Православна Охридска Архиепископија. Најсвежији пример овога јесте извештавање Телевизије „Канал 5“ од пре месец дана (21.06.2013.) под насловом „Лажни попови на штипском гробљу на Духовдан“ којим је јавност била дезинформисана неистинама о Православној Охридској Архиепископији. Дезинформација је још истог дана демантована од стране надлежне Епископије брегалничке, али демант није објављен на „Каналу 5“, нити на било ком другом медију а који је пренео исту ову „вест“, иако постоји и законска обавеза да се ово учини.
Анализа новинара Гоца Ристовског, која би требала да допринесе разумевању предрасуда, стереотипа и говора мржње против Православне Охридске Архиепископије, има за циљ „јачање медија у Македонији“ може се у целини прочитати на следећој адреси: http://www.plusinfo.mk/mislenje/936/Verskite-zaednici-i-mediumite-Da-se-odbegnuvaat-stereotipite-i-predrasudite

Извор: Православна охридска архиепископија

Pin It on Pinterest

Share This