Izaberite stranicu

Израелски археолози су пронашли остатке палате која потиче из времена када је према Библији, владао краљ Давид, преноси „Јерусалим пост“.
Палата се налази 30 километара југозападно од Јерусалима, а поред ње су нађени и остаци грађевине за коју се сматра да је било велики складишни простор у коме су се чувале залихе или приход од пореза.
Јосеф Гарфинкел, археолог са Хебрејског универзитета у Јерусалиму, каже да су ове грађевине настале око 1000. године пре нове ере, у време када је краљ Давид владао тадашњом Јудејом.
Гарфинкел и Сар Ганор из Министарства за антиквитете кажу да су две грађевине „непогрешиви доказ постојања централне власти у Јудеји, у време краља Давида“.
Према Гарфинкеловим речима, палата је вероватно уништена током битке са Филистинцима односно Филистејцима око 980. године пре нове ере.
Нађени су и остаци зидина дугих око 30 метара, које су штитиле палату, а у унутар зидина су нађени остаци керамике и посуђа од алабастера, увезеног из Египта.

Извор: Ин4С

Откриће палате је резултат седмогодишњег ископавања на локалитету Кирбет Кијафа, првом до сада нађеном утврђеном јудејском граду за који је радиоактивним изотопом угљеника Ц14 утврђено да настао у 11. или 10. веку пне.
Кирбет Кијафа се налази на врху брда које се граничи са долином Елах на северу. То је била кључна стратешка локација у Јудеји, а палате налазила у средини, тако да се из ње види могао надгледати цео град и његова шира околина.
Гарфинкел сматра да је Кирбет Кијафа заправо Шараим, град чије име значи „две капије“, а у прилог његовој тврдњи иде чињеница да су ту пронађени остаци двеју капија.
Многи научници и археолози се не слажу са Гарфинкеловим тврдњама да се ради о палати краља Давида, али се сви слажу да је Кирбет Кијафа изузетно важно налазиште.
Став већине научника је да није нађен ниједан физички доказ постојања краља Давида који је, према Старом завету, био наследник првог краља Израела Саула.

Pin It on Pinterest

Share This