Izaberite stranicu

Када нам је држава у време комунизма, пре више од пола века, насилно одузимала имања и здања, био је потребан само један потпис за наређење и извршење. Данас, када Српска православна црква треба да поврати своју отету имовину, од нас у Епархији сремској држава тражи на десетине докумената и потписа. Због такве администрације и, наравно, недостатка воље држава не враћа нашу имовину!
Овако говори епископ сремски Василије док обилази манастир Шишатовац, надомак Руме, и његова имања смештена на обронцима Фрушке Горе. Повод за казивање владике Василија је намера Епархије сремске и старешинства да се манастир Шишатовац претвори у хришћански центар, духовно уточиште и школу за Србе и српске пријатеље. Овај план је покушај да се манастиру поврати духовни и народни значај, јер је три пута рушен, скрнављен и пљачкан. Био је у корову све до 1990. године, а тек пре две године су враћена његова обновљена звона.
Манастир је основала породица Бранковић 1520. године, када су се монаси из манастира Жича склањали испред Турака и са народом доселили у Срем. Манастир и село су свој процват доживели у 19. веку, у време старешинства Лукијана Мушицког. Порту, цркву и извор Свете Анастасије походили су и Вук Караџић, Доситеј Обрадовић, Павле Шафарик, многи учени Чеси, Словаци и отац Николе Тесле Милутин, који је био излечен овом водом од колере.
– Последњих година манастирска црква је обновљена, сада се уређује иконостас и манастиру удахњује нови живот. Нама је тешко да развијемо живот у манастиру и око њега, да остваримо план о духовном православном центру, јер немамо простор на коме бисмо подигли нова здања и отворили духовни центар – каже игуман Андреј, који са монасима борави у манастиру.
Смештени на узвишењу изнад сеоског потока, манастир и црква у позадини имају брдо са 80 хектара земље, а испред себе у таласастој низији још стотине хектара њива, ливада и шумарака. Њих пресеца асфалтни друм који води ка Руми и путеви за градске викендице, подигнуте на црквеном имању.
– Манастир Шишатовац од државе потражује 500 јутара земље и шума, али и поред правоснажне судске пресуде држава нам не враћа имовину. Имали смо многе разговоре у Агенцији за реституцију, где СПЦ заступа отац Ђорђе, али то нам мало помаже да повратимо наша имања. Људи су на црквеној земљи подигли куће и викендице, а неки од њих су продали црквено као да је њихово лично власништво – упозорава игуман Андреј.
Свештенство брине чињеница да манастир и даље губи своју имовину, јер и она земља која му је судски враћена није предата у посед. У међувремену, око манастира Хрвати и Бошњаци, тврди игуман, купују земљу да граде плантаже и куће. А странци су закупили 700 хектара земље од Руме према селу Шишатовац да изграде – електрану.
– Надамо се да ће нам Агенција за реституцију и држава Србија вратити читаву нашу имовину. Патријарх Иринеј је на последњим разговорима са председником Николићем тражио да држава убрза процес повраћаја црквене имовине СПЦ – ззкључује епископ сремски Василије.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This