Select Page

Парастос за све Србе убијене током рата служен је у Сребреници, Братунцу и Скеланима, а у Братунцу је обележена 21 година од убиства осам мештана села Магашићи, међу којима и шест жена.

Помен је служио владика зворничко-тузлански Хризостом

Само пет дана касније убијено је седам мештана српске националности у суседном селу Хранча, које је спаљено.
Председница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Радојка Филиповић рекла је да је злочин у Горњим Магашићима један од најстравичнијих злочина које су муслиманске снаге починиле над српским становништвом Братунца.
На подручју Подриња, током рата од 1992. до 1995. године припадници тзв. Армије БиХ из Сребренице су, према истраживању ратних злочина, убили 3.267 цивила и војника српске националности, пренела је РТРС.
Парастос је служио епископ зворничко-тузлански Хризостом који је нагласио да је један од његових приоритета након доласка у епархију зворничко-тузланску да посети сва стратишта, нарочито у Подрињу.
„То су стратишта која су стравична, места потпуног уништења српског народа, а може се говорити и о геноциду који је извршен над српским народом на подручју Подриња“, рекао је епископ Хризостом.
Владика Хризостом je парастос служио на братуначком гробљу, а потом и у цркви Покрова пресвете Богородице у Сребреници, где се помолио Богу за покој душа настрадалих Срба.
Напоменуо је да је хришћански и људски поштовати своје, али и жртве других, те да се тако треба односити према њима.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This