Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/25201003[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7196/Mitropolit_Momisici_25.05.2010.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 25. маја (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Високопреосвештени Господин Амфилохије служио је данас, на Духовски уторак, Свету службу у цркви Светог Георгија у подгоричком насељу Момишићи.

„Што је човјек чистијег срца, то ће боље видјети да је у све што је записано и у његовој природи и у природи око њега записано именом Пресвете Тројице“, рекао је Владика у архипастирској бесједи на Светој литургији. „Као што нема пуне и здраве породице без оца, мајке и дјетета. Тек се у том тројству остварује пуноћа људског живљења“.

„Једна је људска природа свих људи земаљских кроз сва времена, али су различити људи. Међутим, та различитост људи не укида јединство људске природе. И у том јединству рода људскога и у разноликости људских бића одражава се Света и велика тајна Пресвете Тројице, Бога Оца и Сина и Духа Светога, Једнога Бога Који је једна сила, једна природа, једна суштина. Али су три лица: Отац Који рађа прије свих вјекова Сина, Син Који се рађа од Оца у вјечности, али се рађа и силом Духа Светог а од Пресвете Дјеве у времену, ради нас и нашега спасења и Дух Свети Који је свеза Божанске мудрости, истине, доброте, Божанског величанства. Три су лица Божја, али је један Бог“.

„Тројичност, дакле, не укида јединство, као што ни јединство не укида тројичност Божанског бића. А тројичност указује да је Бог, заиста, љубав, јер како би Бог могао бити љубав ако је сам, јединац од памтивијека, ако нема Сина Кога од вјечности љуби и воли, ако нема Духа Светога Кога Син и Отац љубе и воле и обратно – Дух Свети љуби и воли Оца и Сина“, објаснио је Владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је данас освештао нови живопис у цркви Светог Георгија и црквену кућу која ће служити за вјеронауку и остале потребе црквене заједнице при цркви Светог Георгија.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This