Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/13201005[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/13.05.2010_Spasovdan_Ct.mp3]

_ZTR1257.JPGЦЕТИЊЕ, 13. маја (Светигора прес) – У Цетињском манастиру данас је, на празник Вазнесења Господњег, одржано литургијско сабрање са поменом учесницима битке на Граховцу, која се 1858. одиграла управо на Спасовдан, и свим жртвама нацифашистичке идеологије.

Ово сабрање одржано је у организацији Митрополије црногорско-приморске и Амбасаде Руске Федерације у Подгорици.

Свету службу Божију служили су Господа Епископи аустралијско-новозеландски Иринеј и Диоклијски Јован, игуман манастира Острог, а саслуживало им је свештенство Митрополије Црногорско-приморске.Након Светог Јеванђеља бесједио је Епископ диоклијски Господи Јован. „Горе уздигнимо ум и срце своје, горе, одакле нас Он гледа, тамо гдје нетремице гледају сви вјекови, вријеме и вјечност, очекујући Њега, али се испуњавајући благослова и светости. Тако говоре Светиње поред којих служимо. Зато у Светој служби, када поменемо име било кога ко је као хришћанин пострадао за вјеру, за отачаство, онда се ми, не као нација, него као цио народ Божји сјећамо тога ко је пострадао“.

„И зато се данашњи дан најбоље освјетљава кроз празник Вазнесења Господњега. Зато, драги гости и драга браћо и сестре, уздигнимо ум и срце своје, подигнимо се изнад земаљскога, погледајмо више, иза историје. И напријед гледајмо, али увијек обједињавајући у себи сјећање на историјско страдање, памћење свега онога што је важно из наше прошлости. Али гледајући у Царство небеско из кога нас Господ благосиља“, рекао је Владика Јован.

Вјерницима се на крају Службе обратио и Владика Иринеј, који је зблагодарио Богу и Митрополиту Амфилохију због благослова да началствује данашњом литургијом. Обраћајући се Владици Јовану, свештенству, присутним члановима дипломатског кора и вјерном народу, он је казао да је слобода „појам наше вјере и оно што је најдрагоцјеније када бранимо отаџбину“.

„Бог је, када је створио свијет, људима подарио слободу као врхунски поклон. Радујем се што сам данас могао да понесем благослов великог Светог оца нашег Петра Цетињског. И када се вратим у далеку Аустралију, моћи ћу да са тамошњим православним вјерницима подијелим благослов из ове наше велике Светиње. Нека би милостиви Бог у Тројици, Отац и Син и Дух Свети благословио, чувао и штитио све вас и држао вас у Свом Очинском загрљају“, рекао је Владика Иринеј.

Литургијском сабрању у Цетињском манастиру присуствовали су амбасадори Русије и Украјине у Подгорици, Њихове екселенције Јаков Герасимов и Оксана Сљусаренко.

Литургији су присуствовали и чланови музичког ансамбла донских козака „Жива Русија“, који ће овим поводом вечерас у Краљевском позоришту „Зетски дом“ приредити концерт.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/13201006[/picasa] Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This