Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/31201002[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Svetosavska%20akademija_Kolasin_01.02.2010.mp3|titles=Светосавска академије у Колашину]

КОЛАШИН, 1. фебруара (Светигора прес) – Овогодишња завршна светосавска академија у Митрополији црногорско-приморској одржана је синоћ у Колашину.

Пред бројним Колашинцима скуп је благословио Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, који је рекао да је Свети Сава био разапет на крсту двоједне љубави.

„С једне стране, то је била жеђ која се само код ријетких на земљи може распламсати, жеђ за вјечношћу. То је жеђ за оним што Црква назива Царство небеско, жеђ за истином. И та жеђ га је одвела путевима светогорским. То је био један дио крста на коме је разапет. А други дио крста јесте његово распеће за свој народ“.

„Сада неки Светог Саву називају окупатором. То је први пут у историји да некога ко се вратио своме коријену назову окупатором самога себе. А Свети Сава се уградио у биће овога народа и он је прича која је започета и која се неће завршити докле буде било овога народа“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Светосавску бесједу одржао је књижевник Благоје Баковић.

„Свети Сава је први међу Србима проникао у тајну Божанске воље и енергије. Ко год се запути Савиним путем осјетиће бесмртне дарове Духа Божанскога“.

„Ову славу вечерас славимо у његовој и нашој Црној Гори у којој га његов народ памти по његовим живим водама које су Савине воде, Савина језера, по његовоме Савином куку, по његовоме Савином лакту, по његовоме Савином врху, по његовој Савиној стопи, по његовоме Савином штапу и по његовом Савином народу. Али, нажалост, и у Црној Гори, која га је протјерала из његових школа, предјенула име његовој обали, заборавила његов пут, честитала Арбанасу онај бодеж којом је Симониди избо очи“.

„Говорити о Светом Сави значи укључити бусолу и мјерити количину изгубљености, странпутица и путева у односу на његов пут. Да смо се држали његовога пута, не би нам сваки камен био надгробни, а свака књига читуља, а сваки рат братоубилачки, а сваки јаук братски“, рекао је Баковић.

У светосавском програму учествовали су: Црквени хор „Свети Јован Дамаскин“ из Петрограда, глумци Ивана Жигон и Гојко Бурзановић, Црквени хор „Свети Сава“ из Подгорице, КУД и полазници школе вјеронауке при храму Светог Димитрија у Колашину и гуслари Максим Јовановић и Светозар Зековић.
С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This