Izaberite stranicu

ГАЛЕРИЈА

БЕОГРАД, 19. новембра – Његова Светост Патријарх Српски Г. Павле сахрањен је данас око 14 сати у манастиру Раковица у Београду.

Након заупокојене Литургије у Саборној цркви, погребна поворка, која је према процјенама полиције бројала око 600 000 људи, упутила се ка храму Светог Саве, гдје је на платоу испред храма служено опело. На опелу су говорили Његова Светост Патријарх Константинопољски Вартоломеј (бесједа), Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије (бесједа) и предсједник Републике Србије г. Борис Тадић (бесједа).

„Његов лик зрачио је светошћу и праведношћу. Био је човјек непрестане молитве, благ, миран, али и борац који не зна за узмицање и спреман на сваку жртву“, казао је патријарх Вартоломеј о блаженопочившем патријарху Српском.

„Ово је радосна туга, радостотворна туга“, нагласио је у својој бесједи митрополит Амфилохије, „јер осјећамо и знамо да онај кога губимо остаје са нама и међу нама, постајући још присутнији Духом Светим“.

Након трократног опхода око храма светог Саве, ковчег са тијелом патријарха Павла се у пратњи црквених великодостојника упутио ка манастиру Раковица. У поруци Свјатјејшег патријарха Московског и све Русије Кирила, коју је на сахрани прочитао његов изасланик, Високопреосвећени митрополит Мински и Слуцки Филарет, истиче се да је пут српског патријарха оличење светости и да је, као човјек који је отјелотворио најбоље особине монаштва, уживао дубоко и искрено поштовање Руске Православне Цркве.

Тијело патријарха Павла положено је крај гроба патријарха Димитрија, који се на челу Српске Православне Цркве налазио од 1920. до 1930. године.

Овдје можете видјети снимак сахране

Овдје можете посјетити презентацију Патријарх српски Господин Павле (1914-2009)

Pin It on Pinterest

Share This