Select Page

СВЕТА ГОРА АТОНСКА, 16. новембра – Високопреподобни Архимандрит Мојсије, игуман светогорског Манастира Хиландара, упутио је Високопреосвећеном Митрополиту Амфилохију, Мјестобљуститељу патријарашког трона, поводом упокојења Патријарха Павла, писмо саучешћа следеће садржине:

Мјестобљуститељу патријарашког трона
Његовом Високопреосвештенству
Митрополиту црногорско-приморском
г. г. Амфилохију

Ваше Високопреосвештенство,

Свештена обитељ Пресвете Богородице Хиландарске изражава своје молитвено саосећање са пунотом Свете Српске православне цркве поводом уснућа у Господу њеног Свјатејшег Патријарха Павла, свима нам љубљеног духовног оца и архипастира.

Тешко је говорити достојним речима у похвалу овога мужа, љубитеља врлине, којег по скромности препознаје читав свет, који је био утеха и подстрек свом страдалом роду, који је био образац свима који се одричу од тражења овоземаљских почасти да би нашли Христа. Ми у ствари и не знамо у чему је био више достојан дивљења и подражавања, да ли у доследном подучавању отачкој вери или у стварном оваплоћењу живота по науци јеванђељској којој нас је учио или у богомудром кормиларењу Црквом Христовом у смутно време страдања његовог словесног стада.

Сада, када је Господ наш и Спаситељ изволео да пресели у Небески Јерусалим Свога верног слугу, нека би благословио нас, српски народ, да не тугујемо „као они који немају наде“ (1. Сол. 4, 13), него да се радујемо познајући блажено успење свог духовног оца међу свете архиепископе и епископе српске, међу наше преподобне оце. Као што су последњи дани Свјатејшег Патријарха били по речи његовог небеског покровитеља и богоносног апостола Павла: „Имам жељу умријети и са Христом бити, што је много боље; Али остати у тијелу потребније је вас ради.“ (Филип. 1, 23-24), тако да нас утеши и охрабри уснуће Свјатејшег, јер је њему „живот Христос, а смрт добитак“ (Филип. 1, 21).

„Вријеме мојега одласка настаде. Добар рат ратовах, трку заврших, вјеру одржах. Сад ме чека вијенац правде, који ће ми у онај Дан дати Господ, праведни Судија…“ (2. Тим. 4, 6-8)

Игуман Светог манастира Хиландара
архимандрит Мојсије
са својим у Христу братством

 

 

Pin It on Pinterest

Share This